Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Hydria - the magic of ceramics (Υδρία)

The first time we spotted this workshop from the KTEL car, which we passed by Asomatos. Already at that time, we decided that as soon as we had a rental car, we would have to come to this place. It must be admitted that the Hydria (Υδρία) workshop did not disappoint us, and its owner Stavros Kallonakis turned out to be an extremely contact person who would be very happy to chat with anyone who showed interest in his work.

Stavros Kallonakis Stavros Kallonakis at work

Still a live craft is one of Crete's big strengths. Despite the flood of cheap products from China, you can still buy many things that are produced by the hands of local residents. Of course, mass tourism has also changed the Cretan craft, which unfortunately, with not always a good effect, tries to follow customer preferences.

Ceramics from the Hydria workshop, however, should be considered a definitely successful "modernization" of typical Cretan patterns. In addition to the shape and color of glazing, what definitely distinguishes these products the most compared to other pottery plants is the incredible attention to detail and very high quality of finish. Each surface of the finished product (even the one that is invisible at first glance) is thoroughly finished. In ceramics from this workshop, you will certainly not find sharp edges or places that would require improvement. Of course, you can still see that these are things finished with a human hand, not a typical repetitive mass production. However, this is the charm of craft products.

A wide assortment of the store

The Hydria workshop also gives a unique opportunity to observe the process of ceramic formation. If you find the right place (it's best to come here in the evening), most likely you will come across a shop before Kostos Nikosoa, who will be sitting at his potter's wheel. Observing his work, you will be much easier to appreciate the quality of his products. It is always worth talking to him about Cretan ceramics, because he is a treasure trove of knowledge on this subject. I am happy to answer all of your questions. With us he shared his knowledge on such topics as: Why only in winter produces more complex forms? What distinguishes his clay from the clay used to create huge pitas in Thrapsano? Why is the Margarites ceramics now of a lower quality?

If you are in the southern part of Crete, especially near Preveli or Plakias beach, we strongly recommend you stop by this workshop. In recent years, our weight limit on luggage has been effectively reduced by ceramics bought in Hydria.

Semi-finished products of the Hydria plant are waiting for firing in the furnace
Semi-finished products of the Hydria plant are waiting for firing in the furnace

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 2
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość hanna
2015-01-25 21:19:43

ile kosztuje ceramika

na przełomie sierpnia i września wybieramy się na Krete , jeden z tygodni chcemy spędzić w Plakias i juz nie mogę się doczekać odwiedzenia tego warsztatu ceramiki! Muszę tylko wykombinować miejsce na te piękne lazurowe rękodzieła, bez nich nie wyjadę. I tu mam pytanie , jakie są ceny tych cudownych dzbanuszko i miseczek?

Piotrek | www.crete.pl
Piotrek | www.crete.pl
2015-01-27 20:38:51

Zależnie od rozmiaru

Dokładnych cen nie pamiętamy i niestety nie zapisaliśmy ich w naszych podróżnych notesikach. Jedno jest jednak pewne, są warte swojej ceny. W każdym razie jak na tę jakość wykonania (a zapewniamy Cię że trudno będzie o równie starannie wykonaną ceramikę) jest to poziom akceptowalny. W naszym domu ta ceramika cieszy oko prawie każdego dnia :).

 Ola Krzyska
Ola Krzyska
2015-09-06 19:15:18

Sklep Stavrosa w Asomatos! Mój ulubiony :))) Ach!

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-09-06 19:17:40

Zdecydowanie. Naszym zdaniem jeden z obowiązkowych przystanków w tym rejonie Krety. Szczególnie jeśli ktoś będzie mieć szczęście zobaczyć Mistrza przy pracy :)

1
 Ola Krzyska
Ola Krzyska
2015-09-06 19:21:14

Moje dzieciaki po starej znajomosci zrobiły u Stavrosa swoje podpisane miseczki. Nie chciał za to ani grosza. Uwielbiają go, ilekroć przejeżdżamy przez Asomatos (czyli kilka razy w tygodniu jeśli jedziemy z Rethimno przez Kourtaluoti) zatrzymujemy sie u niego na kawę i sok :) Stavrosa uwielbia pogadać o życiu ;)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-09-06 19:24:30

Nam dał kiedyś 20 minutowy wykład o jakości gliny i staranności wykończenia ceramiki w różnych rejonach Krety. A wszystko opowiada tak ciekawie, że naprawdę ciężko zakończyć z nim rozmowę :)

1
 Ola Krzyska
Ola Krzyska
2015-09-06 19:25:45

Bo tam czas płynie inaczej...zawsze pierwszy tydzień wyhamowuję zeby dostosować się do kreteńskiego rytmu ;)

 Ola Krzyska
Ola Krzyska
2015-09-06 19:26:49

Kiedyś tez opowiadał jak długo, etapami dochodził do uzyskania czystości poszczególnych kolorów, to bardzo trudne i potrzeba do tego naprawdę sporej dawki wiedzy. Jest niesamowity :)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-09-06 19:28:43

To fakt ... jak już jesteśmy na Krecie to często mówimy sobie wzajemnie: "Hej - poczekaj! A Ty gdzie tak pędzisz?" :D

1
 Ola Krzyska
Ola Krzyska
2015-09-06 19:29:15

Otóż to! :D

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-09-06 19:41:02

Wracając do Stavrosa... jakość jego wyrobów jest naprawdę niesamowita. Zwłaszcza jeśli porówna się je z ceramiką z Margarites, które przecież słynie z wyrobów garncarskich. Te wręcz wyglądają przy porównaniu niechlujnie. Stavros ma talent i serce do tego co robi, niestety z tego co opowiadał to jego zawód powoli wymiera.

1
 Ola Krzyska
Ola Krzyska
2015-09-06 19:44:42

Dokładnie takie samo mam odczucie co do Margerites. Pojechałam tam w tym roku zeby sie w tym utwierdzić, i, co do mnie niepodobne, nie przywiozłam ani jednej skorupy. Nic. Mam nadzieję, ze nie będzie tak źle, jednak Grecja ma dluuuugie tradycje garncarskie. Ludzie (Mongołowie turyści) lubią i kupują w Grecji ceramikę. W Polsce ten zawód chyba wymiera jeszcze bardziej...A szkoda.

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-09-06 20:01:08

Stavros mówił że bodajże w zeszłym roku zamknięto jedyną oficjalną szkołę garncarstwa jaka znajdowała się w Chanii. Teraz jedyną możliwością nauczenia się tego zawodu jest przejęcie umiejętności z ojca na syna, pod warunkiem że ten drugi ma ochotę się tego nauczyć.

1
 Ola Krzyska
Ola Krzyska
2015-09-06 20:02:32

Szkoda :( bo to piękny ale i trudny zawód.

 Dana Gołowacz
Dana Gołowacz
2015-09-06 20:43:15

Byłam blisko, przejazdem. .ech. żal że nie zajrzałam aleee to bardzo dobry powód żeby w przyszłym roku tam wrócić

2

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153144159357551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Giorgos Chatziparaschos - filo pastry master

Giorgos Chatziparaschos - filo pastry master

The profession of this 82-year-old Cretan is slowly falling into oblivion and his role is taken over by production lines in factories. Giorgos Chatziparaschos is one of the last producers of confectionery created on the basis of the hand-made filo pastry and its small plant can be visited in Rethymno, for which we strongly urge you.

TABEPNA - the taste of green Nida

TABEPNA - the taste of green Nida

When in 2008 for the first time we came to Nida, we dubiously entered the only tavern located on this plateau. A large building, which is difficult to call a finite one, did not give a very optimistic impression. Above the windows, someone using the oil paint smeared the word TABEPNA. It looked a little professional and looked like an abandoned building.

Nostimon

Nostimon

Encouraging descriptions in guidebooks and the equally positive relationships we have encountered on the internet have made us, when we planned our first vacation in Crete, Kritsa was among those places that we had to see. When we reached the largest village of Crete, we were enchanted by its charming alleys and despite the strong southern sun, we were gladly wading through the thicket of narrow streets and narrow passages separating the next houses. Eventually, quite accidentally, we came to one of the central Kritsa squares, where the Nostimon store is located.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Ola Kira: Czekamy na informacje o finale.
CRETE - Kreta: Grecja zdobywa brąz pokonując Mołdawię 2:1. Bramka rozstrzygająca o wygranej wpadła pod koniec 2 minuty doliczonego czasu!
Anne Passera: Falasarna et la plage de Zorba en Akrotiri
Ana Oszk: Elafonisi.. To moja plaza ever
Ana Oszk: Najpiękniejsze
CRETE - Kreta: Po dosyć nerwowym meczu Polacy wygrali z Bułgarami i tym samym pokonują kolejny szczebel drabinki do finału. Jutro o 18.45 przed nimi mecz z Meksykiem :)
CRETE - Kreta: Jeszcze chwilkę i początek :)
Jola Ostraszewska: Wiemy leciało się z kadrą
Gosia | crete.pl : No jak zjesz je sama w całości i od razu to z pewnością będą to tysiące kalorii. :P Jeśli szukasz dietetycznego przepisu na ciasto to jednak nie w kuchni greckiej. Zresztą polskie ciasta robione na bazie całej kostki masła też mają mnóstwo kalorii. Wszak kaloryczność tłuszczy jest zbliżona.
Gosia | crete.pl : Np. Parmezan, Grana Padano.
Marlena Bogucka: Falassarna
Monika Olszówka: Balos
Ola Kira: Ja od tego roku zakochana w Chrissi ❤ raj
Joanna Gumienna- Zalewska: Elafonisi
Maria Dziekan: Wczoraj pojechaliśmy na Balos. Ponieważ mamy średnią kondycję (i lenia) obejrzeliśmy Balos z góry i udaliśmy się na Falasarnę na plażowanie. To niezły pomysł dla starszych albo słabszych.
Jola Ostraszewska: Wszystkie 3 w sobotę odwiedziłam
Ania Radziszewska: Balos ❤
Olenka Cze: Xerokampos nie ma?
Maria Dziekan: Droga nówka...
Maria Dziekan: Byliśmy dzisiaj.
gość marzi: Dzień dobry,jaki ser można dodać zamiast sera Kefalotyri ? Pozdrawiam  
gość PiotrWie: Dodam tylko że droga do Tris Ekklisies została wyasfaltowana na przełomie roku 2016/2017, gdy byliśmy tam w czerwcu 2017 była w trakcie ostatecznego wykończania - malowano pasy. W samych Tris Ekklisies wtedy był jeden pensjonat, drugi - w trakcie budowy. Sklepik był jeden, czynny kilka godzin dziennie, tawerny dwie. Ale plaże i góry wokół - super. (...)
gość Grażyna: Tragedia! tysiące kalorii w tym cieście!
Marek Knobel: Aż dziw ,ze zagląda tam tak mało ludzi.Byłem tydzień temu i pustki totalne :) :) a miasteczko przepiękne.
Marek Knobel: Jak dla mnie jeden z najpiękniejszych klasztorów na Krecie.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt