Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Oliwa dla każdego turysty

Z ciekawą inicjatywą, która mogłaby wspomóc produkcję oliwy na Krecie wystąpił Myron Chiletzakis, wiceprezes tamtejszego stowarzyszenia plantatorów oliwek. Zaproponował on, aby restauracje – szczególnie te serwujące tradycyjną kuchnię grecką, zrezygnowały z używania tanich olei stosowanych obecnie jako zamiennik droższej oliwy z oliwek. Jego zdaniem ten niewielki krok wykonany ze strony właścicieli lokali gastronomicznych zdecydowanie polepszyłby obecną sytuację plantatorów oliwek. Zwiększona sprzedaż oliwy bezpośrednio na Krecie pozwoliłaby producentom uniezależnić się od niskich cen skupu narzucanych przez zagraniczne firmy.

Oliwa w jednorazowych opakowaniach

Zdaniem Myrona Chiletzakisa nawet niewielka ilość oliwy spożywana przez każdego z turystów przebywających na Krecie pozwoliłaby na rozwiązanie sporej części obecnych problemów. Swoją propozycję popiera on prostymi wyliczeniami. Wedle jego słów wystarczy, aby każdy z 8 mln turystów odwiedzających Kretę spożywał około łyżki oliwy każdego dnia podczas pobytu. Oliwa ta mogłaby być dodatkiem zarówno do tradycyjnych sałatek, jak i do różnego rodzaju dań. Przy tak optymistycznym założeniu uzyskiwane zużycie oliwy miałby w dużym stopniu równoważyć obecny spadek produkcji, a może nawet trochę go przewyższyć.

Myrona Chiletzakisa uważa również, że w poprawę sytuacji producentów oliwek powinien zaangażować się również grecki rząd. Docenia on wprowadzone w poprzednich latach przepisy, które wprowadziły konieczność podawania na stole oliwy z oliwek w zamkniętych opakowaniach. Zauważa jednak, że wprowadzeniu tych regulacji prawnych powinny towarzyszyć odpowiednie kontrole sprawdzające, w jakim stopniu są one przestrzegane. Proponuje on także, aby przepisy te zostały rozszerzone o wspomniany wcześniej wymóg stosowania oliwy z oliwek w lokalach serwujących kuchnię śródziemnomorską.

Naszym zdaniem

Chociaż patrząc przez pryzmat tych prostych wyliczeń, propozycja ta wydaje się prosta w realizacji, to jednak naszym zdaniem uzyskanie efektu: jednej łyżki oliwy spożywanej przez każdego turystę w czasie pobytu na Krecie, może być bardzo problematyczne. Obawy nasze nie budzą turyści indywidualni, którzy każdego dnia korzystają z usług lokalnych tawern. W ich przypadku spożycie łyżeczki oliwy każdego dnia jest praktycznie gwarantowane przez choćby zamówienie zwykłej sałatki wiejskiej. Dużo większy problem może wystąpić w przypadku turystów korzystających z kompletnego wyżywienia oferowanego w dużych hotelach. Bardzo często w miejscach tych serwowany jest swego rodzaju miks kuchni międzynarodowej. Reprezentacja lokalnych dań, w których używana jest duża ilość oliwy,  jest zazwyczaj relatywnie mała lub nie występuje wcale. 

Piotrek,  data_2020-02-19 19:23:20 2020-02-19 19:23:20
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość PiotrWie
2020-02-19 22:01:54

Kolejny pomysł kogoś kto myśli że wszystko da się rozwiązać metodami administracyjnymi - nie chce nam się namówić turystów do spożywania oliwy więc ich lepiej zmuśmy. Następnym krokiem będzie wymaganie zaświadczeń lekarskich o uczuleniu na oliwę - bo inaczej niespożywający jej zapłacą karę. To najlepsza metoda by obrzydzić turystom oliwę i Kret ę. Jak dotychczas podczas pobytów na Krecie spożywamy myślę że średnio więcej niż łyżkę oliwy dziennie - bo nam smakuje - ale jak będzie to obowiązkowe to chyba nam nie przejdzie przez gardło.

Gosia | crete.pl
Gosia | crete.pl
2020-02-20 08:32:56

Piotrze, chyba przesadzasz :D Nie chodzi o przymus picia oliwy przez każdego turystę tylko o to by kucharze używali rodzimego produktu zamiast innych tanich olejów. Moim zdaniem ma to sens.

 gość}
gość PiotrWie
2020-02-20 10:34:15

Ale jedynym skutecznym sposobem na to jest niestety podatek od tanich olei - żeby były drogie. Wszystko inne - apele, nakazy - nie sprawdziło się w żadnym kraju więc i w Grecji się nie sprawdzi.

Piotrek | www.crete.pl
Piotrek | www.crete.pl
2020-02-20 11:48:23

Wszyscy się mylimy, wszyscy mamy rację

Ja napiszę trochę przewrotnie, wszyscy mamy rację i wszyscy się mylimy. W świecie zero-jedynkowym gdzie każdy obywatel i każdy podmiot gospodarczy przestrzegałby prawo, dowolne z rozwiązań byłoby dobre. Zarówno to oparte na regulacjach prawnych jak i na narzutach podatkowych nałożonych na tanie oleje. Niestety nie żyjemy w świecie idealnym (a może raczej na szczęście). Ludzie są tylko ludźmi. Każdy w pewnej części skupiony jest na dążeniu do własnych celi. Duże firmy zawsze będą zainteresowane maksymalizacją zysków i w większości przypadków będą sięgać po najtańsze rozwiązania. Będą to robić nawet kosztem zdrowia swoich "nieświadomych" klientów … którzy sami wzmacniają ten trend oczekując jak najniższych cen. Zresztą o czym my dywagujemy, wystarczy popatrzeć na to czym żywi się cześć turystów korzystających z oferty typu AI. Dominującą dzienną porcją warzyw … jest talerz wypełniony po brzegi frytkami.

Myślę, że podobnie jak u nas, najważniejsza jest presja konsumencka oraz samo nagłaśnianie takich spraw. W tym "ciekawym" pomyśle opisanym w powyższym artykule od samej propozycji ważniejsze może być zasygnalizowanie takiego problemu, wzbudzenie w ludziach jakiejś refleksji. I nie chodzi tu bynajmniej o takich turystów jak my a raczej o osoby sięgające o ofertę wypoczynku opartą na AI.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156859641897551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz
Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość ja: witam, ja mam z rodzina wylot 5 lipca, zaliczka wpłaconą,calosc do końca maja, tez nie wiem co robić,czekam w domu ,sprawdzam sytuacje, i mam nadzieje, ze będzie dobrze,najwyzej zaliczka przepadnie, to tylko pieniądze,zdrowie najważniejsze! pozdrawiam.
Basia Machaj: Kocham Krete teź tam jeszcze wrócę
Grażyna Nurzyńska Wereda: Och moja piękna Kreta
Aleksandra Ola: Wschód też piękny, po przylocie nie położyłam się spać wolałam na niego poczekać ❤
Aleksandra Ola: 
Monika Monika: Jeszcze tam wrócę
Ania Szklorz: Coś niesamowicie cudownego i jeszcze ta piękna muza - uwielbiam
CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt