Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.
Booking.com

Olive for every tourist

data_2020-02-19 19:23:20 2020-02-19 19:23:20

An interesting initiative that could support the production of olive oil in Crete was Myron Chiletzakis, vice president of the olive growers association. He proposed that restaurants - especially those serving traditional Greek cuisine - give up the use of cheap oils currently used as a replacement for more expensive olive oil. In his opinion, this small step taken by the owners of gastronomic premises would definitely improve the current situation of olive growers. Increased oil sales directly in Crete would allow producers to become independent of the low purchase prices imposed by foreign companies.

Olive in disposable packaging

According to Myron Chiletzakis, even a small amount of oil consumed by each of the tourists staying in Crete would solve a large part of the current problems. He supports his proposal with simple calculations. According to him, it is enough for each of the 8 million tourists visiting Crete to eat about a tablespoon of oil each day during their stay. This oil could be an addition to both traditional salads and various types of dishes. With such an optimistic assumption, the oil consumption obtained would largely offset the current decline in production, and maybe even slightly exceed it.

Myron Chiletzakis also believes that the Greek government should also be involved in improving the situation of olive producers. He appreciates the provisions introduced in previous years, which introduced the need to serve olive oil in sealed packages on the table. It notes, however, that the introduction of these legal regulations should be accompanied by appropriate checks verifying the extent to which they are observed. He also proposes that these provisions be extended to the aforementioned requirement for the use of olive oil in premises serving Mediterranean cuisine.

In our opinion

Although looking through the prism of these simple calculations, this proposal seems simple to implement, in our opinion, obtaining an effect: one tablespoon of olive oil consumed by each tourist during their stay in Crete, can be very problematic. Individual tourists who use the services of local taverns do not raise our concerns. In their case, the consumption of a teaspoon of oil every day is practically guaranteed by even ordering a regular country salad. A much bigger problem may occur in the case of tourists using the full board offered in large hotels. Very often a mix of international cuisine is served in these places. The representation of local dishes, in which a large amount of oil is used, is usually relatively small or non-existent.

Piotrek,  data_2020-02-19 19:23:20 2020-02-19 19:23:20
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
see other news from this month »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość PiotrWie
2020-02-19 22:01:54

Kolejny pomysł kogoś kto myśli że wszystko da się rozwiązać metodami administracyjnymi - nie chce nam się namówić turystów do spożywania oliwy więc ich lepiej zmuśmy. Następnym krokiem będzie wymaganie zaświadczeń lekarskich o uczuleniu na oliwę - bo inaczej niespożywający jej zapłacą karę. To najlepsza metoda by obrzydzić turystom oliwę i Kret ę. Jak dotychczas podczas pobytów na Krecie spożywamy myślę że średnio więcej niż łyżkę oliwy dziennie - bo nam smakuje - ale jak będzie to obowiązkowe to chyba nam nie przejdzie przez gardło.

Gosia | crete.pl
Gosia | crete.pl
2020-02-20 08:32:56

Piotrze, chyba przesadzasz :D Nie chodzi o przymus picia oliwy przez każdego turystę tylko o to by kucharze używali rodzimego produktu zamiast innych tanich olejów. Moim zdaniem ma to sens.

 gość}
gość PiotrWie
2020-02-20 10:34:15

Ale jedynym skutecznym sposobem na to jest niestety podatek od tanich olei - żeby były drogie. Wszystko inne - apele, nakazy - nie sprawdziło się w żadnym kraju więc i w Grecji się nie sprawdzi.

Piotrek | www.crete.pl
Piotrek | www.crete.pl
2020-02-20 11:48:23

Wszyscy się mylimy, wszyscy mamy rację

Ja napiszę trochę przewrotnie, wszyscy mamy rację i wszyscy się mylimy. W świecie zero-jedynkowym gdzie każdy obywatel i każdy podmiot gospodarczy przestrzegałby prawo, dowolne z rozwiązań byłoby dobre. Zarówno to oparte na regulacjach prawnych jak i na narzutach podatkowych nałożonych na tanie oleje. Niestety nie żyjemy w świecie idealnym (a może raczej na szczęście). Ludzie są tylko ludźmi. Każdy w pewnej części skupiony jest na dążeniu do własnych celi. Duże firmy zawsze będą zainteresowane maksymalizacją zysków i w większości przypadków będą sięgać po najtańsze rozwiązania. Będą to robić nawet kosztem zdrowia swoich "nieświadomych" klientów … którzy sami wzmacniają ten trend oczekując jak najniższych cen. Zresztą o czym my dywagujemy, wystarczy popatrzeć na to czym żywi się cześć turystów korzystających z oferty typu AI. Dominującą dzienną porcją warzyw … jest talerz wypełniony po brzegi frytkami.

Myślę, że podobnie jak u nas, najważniejsza jest presja konsumencka oraz samo nagłaśnianie takich spraw. W tym "ciekawym" pomyśle opisanym w powyższym artykule od samej propozycji ważniejsze może być zasygnalizowanie takiego problemu, wzbudzenie w ludziach jakiejś refleksji. I nie chodzi tu bynajmniej o takich turystów jak my a raczej o osoby sięgające o ofertę wypoczynku opartą na AI.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156859641897551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz
Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

gość dodekanezowiec: Moim zdaniem - gdyby porównywać Grecję, Hiszpanię i południowe Włochy to: 1. W kategorii autentyczność: Włochy (np. Kalabria, Sycylia) - 9/10, Grecja - 8/10, Hiszpania - 3/10 2. W kategorii "frontem do potrzeb turysty": Hiszpania - 9/10, Grecja - 7 i pół/10, Włochy - 4/10.  Hiszpania to jakość hoteli, świetna infrastruktura, ale i taka "macdonaldyzacja turystyki" + blokowiska. (...)
Χρόνια πολλά
Byłem rok temu koniec września na Krecie i na Santorini piękne wyspy do zwiedzania
Na majówkę
1.04 też pierwszy z Poznania ;)
Parklot
CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera