2016-06-05 20:02:58
Jak donosi strona greekreporter.com wiele wskazuje na to, że już w niedalekiej przyszłości feta może utracić miano produktu, którego pochodzenie jest ściśle powiązane z miejscem produkcji, a sama nazwa jest chroniona międzynarodowymi regulacjami. Wszystko to jest spowodowane nowymi umowami handlowymi, jakie zawarte zostały między Unią Europejską oraz krajami takimi jak Kanada oraz RPA.
Może to oznaczać niebagatelne straty dla greckich producentów. W chwili obecnej roczny eksport tego sera wyceniany jest na około 380 mln euro. Jeśli na rynek państw europejskich zostaną wprowadzone inne produkty sygnowane mianem fety to z całą pewnością można spodziewać się, że spora część nieświadomych klientów sięgnie po tego typu produkty.
Wedle informacji zamieszczonej na stronie greekreporter.com w chwili obecnej walkę można uznać już za przegraną. Obecny grecki minister rolnictwa Evangelos Apostolou rozkłada ręce oraz stwierdza, że kluczowe decyzje zostały podjęte jeszcze we wrześniu 2014 roku. Co prawda zapowiada, że nie sygnuje tych umów oraz będzie je wetować, jednak są to tylko gesty nie mające większego znaczenia dla dalszego biegu tych międzynarodowych traktatów.
Niestety to nie koniec problemów greckich produktów, gdyż do równie kuriozalnej sytuacji doszło w przypadku greckiego jogurtu. Nasz południowy sąsiad jest krajem, który zyskał prawo do sygnowania tą nazwą swoich jogurtów. Producenci zlokalizowani w Republice Czeskiej, będą mogli produkować oraz eksportować swój czeski "grecki" jogurt na rynki międzynarodowe.
Niestety to nie pierwsze tego typu przypadki kwestionowania tego, że feta jest produktem z chronioną nazwą pochodzenia geograficznego. Grecy dopiero w 2007 roku uzyskali pełne prawo do jej stosowania. Jeśli chcielibyście zapoznać się z naszym artykułem na temat Europejskiej "bitwy" o fetę, to zapraszamy na poniższą stronę: http://www.crete.pl/kuchnia-grecka-artykuly/ser-feta.html.
Komentarze
komentarz z
To już koniec świata
komentarz z
Czy to TTIP ?
komentarz z
Niestety źródła nie podają tego. Grecy wiele lat walczyli z producentami z innych krajów europejskich o wyłączność na produkcję fety, powołując się na niepowtarzalne warunki i czynniki decydujące o smaku tego sera. Teraz czas na wojenkę międzykontynentalną.
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153646805922551