Najnowsze komentarze:
: Serio?
: Uwielbiam oliwki i oliwę z nich
:
Kreta z Sołtysową: Wczoraj w Falasarna
:
:
:
: Bardzo ładnie
:
: Patrząc okiem turysty nie podoba mi się ten plan.To miejsce historyczne i w takim klimacie powinno zostać. Napewno są powody dla których prąd jest tam potrzebny .Nie wyobrażam sobie jednak ,,podświetlonej,,Spinalongi tak jak Akropol w Atenach.
: Ładnie to wygląda
: Włączajcie ogrzewanie?
: Det ved vi godt
: To że nie otworzą w ciągu 2 lat było oczywiste, ale to że odkopano archeolo dopiero przedłuży remont Agory. Poczekamy
: A nie mówiłam
: Opiszę Wam jak to wygląda w mojej wiosce(zachodnia część Krety).
Groby rodzinne są wykupione na własność(nie płacimy rocznego,,czynszu").
Kości w skrzyneczkach pozostają w grobie. Na Krecie pochówek jest inny niż w pozostałej części Grecji, groby są obudowane, mają cementowe ściany, na dnie jest ziemia. Trumna w grobie nie jest przykrywana wiekiem, bo nie jest zasypywana ziemią, tylko zakryta betonowymi płytami.
: Pięknie tam
: Χρόνια πολλά Ελλάδα
: Czyli zmiany klimatu to nie jakaś fikcja, tylko smutna rzeczywistość
: Fajnie jest korzystać tak długo z pogody. Sezon się wydłuża. No ale podstawą do życia czyli woda znika w coraz szybszym tempie. Co nas czeka za 10-20 lat?
: Ale kraść nie ładnie. Nieraz jedyne utrzymanie ludzi, którzy ją produkują
: Przywiozłem jak zawsze. Najlepsza
: Z moich rozmów z producentami wynika (a współpracuje z ponad 30 z Grecji) najbardziej podrożeje ( i podrożała ) oliwa kulinarna od dużych masowych producentów. Mniejsi , mający swoje własne plantacje i produkujący wyłącznie oliwę "single estate" klasy premium pod swoją marką nie zwiększają drastycznie cen. (...)
: Tak, ceny poszybowały w górę. To są ceny, które obecnie dostaje rolnik za oliwę z zeszłorocznych zbiorów, bo na nowe zbiory jeszcze trochę poczekamy. Pamiętajcie, że rolnik jest najniższym szczeblem w tej drabinie zanim oliwa trafia w wasze ręce.
: Zo lekker