2024-02-20 19:48:09
Das Thema der reduzierten Olivenölproduktion in Griechenland ist seit vielen Monaten praktisch auf den Hauptseiten der Internetportale. Die Schätzungen zur aktuellen Olivenölproduktion sind sehr pessimistisch. Prognosen zufolge wird die aktuelle Produktion 100.000 nicht überschreiten. Tonnen, während die Olivenölproduktion im Zeitraum 2022-2023 etwa 300.000 betrug. Ton. Im vergangenen Jahr sind die Olivenölpreise stetig gestiegen, es wurden schlechte Ernten erwartet und die Lagerbestände aus den Vorjahren gingen zurück. Leider deutet alles darauf hin, dass die Rechnungen für dieses flüssige Gold in den kommenden Monaten immer höher werden. Der große Mangel an Olivenöl auf dem Markt wird die ohnehin schon hohen Preise in den kommenden Monaten noch weiter in die Höhe treiben. Prognosen zufolge kann der Preis pro Kilogramm Olivenöl in den Sommermonaten bis zu 20 Euro erreichen!
Die Preise für Olivenöl explodieren nicht nur in Griechenland, sondern in ganz Europa. Die Krise in der Olivenölproduktion betrifft alle Produzenten, auch Spanien, das jedes Jahr unangefochtener Spitzenreiter in der Produktion ist. Vor der Krise erreichte die spanische Olivenölproduktion 1,5 Millionen Tonnen pro Jahr, doch die Saison 2022/2023 lag auf einem deutlich niedrigeren Niveau und endete mit einer Produktion von 665.000 Tonnen. Ton. Die spanische Lebensmittelinformations- und Kontrollbehörde (AICA) hat kürzlich Daten zur aktuellen Olivenölproduktion veröffentlicht. Demnach wird sich die Gesamtproduktion Spaniens in diesem Jahr auf 774.653 Tonnen belaufen. „Es ist eine wirtschaftliche und soziale Katastrophe, die schwer zu bewältigen ist“, sagte Cristóbal Cano, Generalsekretär des andalusischen Landwirtschaftsverbandes (UPA).
Die ungünstigen Wetterbedingungen in den südeuropäischen Ländern sind direkt für die Krise in der Olivenölproduktion verantwortlich. Dürre und langjährige Temperaturen über 40 Grad führten dazu, dass die Olivenbäume nicht viele Früchte trugen. Und der warme Frühling erwies sich für die zarten Blüten der Bäume als tödlich.
Zarte Olivenblüten
Um sich an das sich ändernde Klima anzupassen, haben viele griechische Produzenten damit begonnen, Olivenbäume im Norden des Landes zu pflanzen, wo die Bedingungen milder sind. Allerdings brauchen die Bäume viel Zeit zum Wachsen, sodass sie nach der Pflanzung mehrere Jahre lang keine Oliven produzieren. In anderen Bereichen werden Investitionen in eine bessere Bewässerung der Olivenkulturen erforderlich sein.
Komentarze
komentarz z
Życie. Wszystko się kiedyś kończy.
komentarz z
Kreta ponosi jedną z najdotkliwszych „cen” szybkich zmian klimatu
komentarz z
Tomasz P. Kozłowski Niestety długofalowe prognozy dotyczące Krety są pesymistyczne. Wyspa zmierza w kierunku pustynnienia na dużych obszarach, a klimat ma stać się podobny do tego jaki panuje w północnej Afryce.
komentarz z
Niestety jest masakra , u wszystkich moich partnerów w całej Grecji jest podobnie, część nie ma w ogóle oliwy spełniającej kryterium jakości. Ceny tydzień w tydzień lecą w górę. Najmniejsze straty zanotowali rolnicy ekologiczni.
komentarz z
Ewa Ewa jest już w drodze do Polski
komentarz z
Tadeusz Gruszczynski świetna wiadomość, to zapisuję się u Pana na stronie w powiadomieniach .
komentarz z
Tadeusz Gruszczynski Ciekawe dlaczego? Rolnicy ekologiczni mają inny sposób uprawy? Nie nawadniają sztucznie czy wręcz odwrotnie?
komentarz z
CRETE - Kreta ekologiczni w rozumieniu certyfikowani BIO pod nadzorem jednostek kontrolujących nie stosują pestycydów , jak wszyscy inni. Ochrona roślin jest naturalna (na walkę z dakos nakłada się na liście mieszankę z wapniem, można poznać po białych liściach i insekty ponoć nie widzą tych drzew) , co stanowi większe koszty (20-30%) oraz niższy zbiór. Mówią, że raz na kilka lat rośliny podlewane chemią maja już dość i muszą odpocząć nie rodząc owoców. Przykład Biolea , Pamako czy Mitira z Lesvos wszędzie zbiory są w miarę ok , wszyscy to certyfikowani producenci BIO , gdzie nawet nie podlewa się drzew.
komentarz z
Tak wygląda zbiór w Kalifornii , trochę inaczej niż na Krecie
komentarz z
Tadeusz Gruszczynski w temacie oliwy , będzie dostępna u Pana Anoskeli ?
Droga oliwa z południa bądź olej rzepakowy z Ukrainy... - jak żyć :(
"""Najmniejsze straty zanotowali rolnicy ekologiczni"""
Najmniejsze straty może dlatego że produkują mniej i mają większe marże.
komentarz z
Jakich obszarach? Przecież Kreta to w większości łyse góry a na wąskich pasemkach wybrzeża niewiele jest upraw
komentarz z
Roman Gorzelniak A słyszałeś o płaskowyżach? To są główne miejsca upraw.
komentarz z
Roman Gorzelniak obszary rolnicze są z dala od wybrzeża.
komentarz z
Roman Gorzelniak chyba mało znasz Kretę
komentarz z
Roman Gorzelniak Na Krecie jest bardzo dużo gajów oliwnych, tylko nie blisko morza. Najbliżej wybrzeża to widziałam w okolicach Rethymno, ze stoków z uprawami widać morze, a obszary z drzewkami ogromne. Spędziłam tam kilka dni 2 lata temu i godzinami chodziłam po tych gajach.
komentarz z
CRETE - Kreta no właśnie, albo ogromne połacie upraw pod foliami przy wybrzeżu poludniowo-wschodnim
komentarz z
Jola Ostraszewska Południowo-zachodnim takze plus cała Messara..
komentarz z
CRETE - Kreta Maravel Garden? Ileż tego jest?
komentarz z
To dobra prognoza dla polskich rolników...ceny rzepaku pójdą w górę. Tak szczerze to nie lubię smaku oliwy, wolę oleje - rzepakowy, słonecznikowy
komentarz z
CRETE - Kreta No niby, ale w roku około 1970 byłem w wojski i wtedy najwięksi uczeni opublikowali tzw. Raport Klubu Rzymskiego. Wizja była znacznie straszniejsza od tej głoszonej dzisiaj odnośnie kryzysu klimatycznego. W uproszczeniu; do roku 2000 ludzkość miała wyginąć, surowce miały się skończyć wcześniej. Ponadto zwróć uwagę że zatrważające komunikaty zawierają w sobie odnośnik do analogicznej sytuacji kryzysowej wiek, półtora wieku wstecz kiedy nikt nie straszył katastrofą klimatyczną. Reasumując - wszystko już było, ludzkość przetrwała zatem głowy do góry!
komentarz z
CRETE - Kreta Klimat się zmienia od wieków i będzie się zmieniał
komentarz z
Roman Gorzelniak Nie tylko biedniejszych. Jest mnóstwo przedsiębiorstw, dla których oliwa jest produktem albo składnikiem do dalszej produkcji (np. w kosmetykach). A oliwy teraz jest tak mało że nie wystarczy na potrzeby własne nie wspominając o eksporcie czy produkcji.
komentarz z
CRETE - Kreta W każdym rolnictwie są wzloty i upadki. Zapewne i w Grecji są od wieków okresy urodzaju i nieurodzaju. Zadaniem rządu w Grecji i UE jest osłabienie skutków nieurodzaju. Projekcja takiej tendencji na lata przyszłe jest nadużyciem podobnie jak zwalanie nieurodzaju na zmiany klimatyczne, wszak jednym tchem wymienia się okres 2022 jako wzorcowy. Nie róbmy z tego antycznej tragedii. A Kreta przecież leży niemal na szerokości geograficznej Sahary.
komentarz z
Roman Gorzelniak Problem dotyczy nie tylko Grecji ale również Hiszpanii czy Włoch. Tam też jest nieurodzaj? Hiszpania ma o połowę niższe zbiory kolejny rok z rzędu. Przewidywania naukowców nie są projekcją, są oparte na analizie danych, mimo że zmieniający się klimat widać gołym okiem. Nie trzeba do tego doktoratu.
komentarz z
CRETE - Kreta Przyznam się że nie myślałem w tych kategoriach...zaiste dramat, szczególnie dla tych biedniejszych czyli większości
komentarz z
Roman Gorzelniak Co kto lubi, ale pamiętaj że cała kuchnia śródziemnomorska jest oparta na oliwie. Dla tych ludzi to dramat.
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/785683000272633