2015-12-21 20:05:31
Patrząc na globalną tegoroczną prognozę produkcji oraz spożycia oliwy trzeba przyznać, że obecny sezon powinien być wyjątkowo udany. Wedle szacunków przygotowanych przez Międzynarodową Radę Producentów Oliwy z Oliwek (International Olive Oil Council) spożycie oliwy z oliwek będzie większe o około 5% i w skali całego świata wyniesie łącznie blisko 3 mln ton. Natomiast produkcja w sezonie 2015/2016 wedle przewidywań powinna wzrosnąć o około 1/5 w stosunku do lat ubiegłych. Szczególnie silny wzrost odnotowany został w Hiszpanii, gdzie ilość wytłoczonej oliwy będzie większa o ponad połowę i łącznie powinna wynieść około 1,3 mln ton.
Warto pamiętać jednak, że w przypadku tego kraju produkcja oliwy na przestrzeni ostatnich lat była zdecydowanie mniejsza niż wcześniej. W dużej mierze wynikało to ze stosunkowo kapryśnej pogody, która miała bardzo negatywny wpływ na owocowanie tamtejszych gajów oliwnych. Równie silnymi wzrostami produkcji oliwy mogą poszczycić się Włochy, w których tegoroczna produkcja oliwy szacowana jest na około 350 tysięcy ton. Taki wynik będzie równoznaczny z prawie 60 procentowym wzrostem w stosunku do poprzedniego sezonu.
Grecja słynąca z wysokiej jakości oliw w 2015/2016 roku najprawdopodobniej nie odnotuje żadnej dynamiki zmian produkcji. Międzynarodowa Rada Oliwy z Oliwek szacuje, że produkcja oliwy powinna zostać utrzymana na poziomie około 300 tysięcy ton, co jest mniej więcej stałą wartością dla ostatnich kilku lat. Zdecydowana większość tej produkcji (około 2/3) przeznaczana jest do konsumpcji na rynek wewnętrzny. Pozostała część około 100 tysięcy ton oliwy eksportowana jest do najróżniejszych krajów znajdujących się zarówno w Europie jak i na świecie. Jak ciekawostkę warto wspomnieć to, że jednym z największych importerów greckiej oliwy są Włochy, gdzie traktuje się ją jako produkt najwyższej jakości.
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153309775557551