2015-03-23 19:21:00
Znane są już wyniki pierwszego konkursu ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ na najlepszą kreteńską oliwę, o którym informowaliśmy Was w zeszłym tygodniu. Na wstępie warto zauważyć, że niespełna 85% oliw przebadanych w ślepym teście uzyskało liczbę punktów, która pozwala na sklasyfikowanie ich jako oliwy dobre jakościowo. Głównymi kryteriami oceny były właściwości organoleptyczne (smak oraz zapach) badane przez zespół wykwalifikowanych jurorów, którzy mają doświadczenie poparte udziałem w sędziowaniu wielu innych konkursów.
Listę dziesięciu najlepszych oliw (wraz z punktacją oraz nazwą odmiany oliwek) znajdziecie poniżej:
Zwycięskie oliwy pochodzą z czterech prefektur Krety. Większość próbek oliw stanowiły te, które były uzyskiwane z oliwek odmiany Koroneiki. To jedne z najpopularniejszych i najchętniej uprawianych drzewek, które dominują w gajach oliwnych Grecji oraz Krety. W pierwszej dziesiątce tylko zwycięska oliwa uzyskiwana była z owoców oliwek odmiany Tsounati.
Mamy nadzieję, że ten konkurs wejdzie na stałe do kalendarza tego typu imprez. Bezpośrednia rywalizacja między producentami z pewnością będzie mieć pozytywny wpływ na jakość tłoczonych oliw. Wyniki konkursu to również wyraźny sygnał dla konsumentów, którzy w łatwiejszy sposób mogą dokonać wyboru najlepszego dla nich produktu :).
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz