2014-01-11 19:31:31
Dziś prezentujemy Wam drugi przepis kuchni greckiej. Tym razem jest to danie dosyć często spotykane w Grecji i na Krecie, czyli Spanakopita. Od 2009 roku przysmak ten na dobre zadomowił się w naszym codziennym menu obiadowym. Grekom trzeba przyznać, że wiedzą jak z popularnego w tym rejonie szpinaku przyrządzać pyszne jedzenie. Oczywiście szpinak w wydaniu greckim nie ma nic wspólnego z mało apetyczną breją, którą najczęściej przyrządza się w polskich domach. Szpinak połączony z fetą podany w cieście filo może wystąpić w formie dużej zapiekanki (Spanakopita Σπανακόπιτα) lub w postaci małych rogalików (Tiropites Τυροπιτες). Składniki do przyrządzenia są dostępne w naszych sklepach. Co prawda ciasta filo nie kupicie w zwykłym supermarkecie, trzeba go raczej szukać w sklepach specjalizujących się w sprzedaży produktów z różnych regionów świata.
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz