2014-01-06 18:43:22
Wracając z wakacji na Krecie przywozimy ze sobą opaleniznę, wiele zdjęć oraz bagaż pięknych wspomnień związanych ze zwiedzaniem tego urokliwego zakątka Grecji. Jednak wakacje na Krecie to nie tylko zapierające dech w piersi krajobrazy, słońce czy też zabytki, ale również uczta dla podniebienia. Grecy wiedzą jak docenić mnogość świeżych warzyw i owoców, dlatego nawet najprostsze danie smakuje tam wyśmienicie. Grecka kuchnia pokazuje, że niewiele trzeba by z prostych składników wyczarować bardzo smaczne jedzenie. Warto również pamiętać, że w wielu opracowaniach naukowych tamtejsza dieta została uznana za jedną z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych na świecie. Grecka kuchnia potrafi sprawić, że jedzenie warzyw jest przyjemnością. Jedno jest pewne, nasze kubki smakowe chyba urodziły się na Krecie, ponieważ tamtejsza kuchnia podbiła nasze serca a raczej żołądki.
Nasze codzienne menu z każdym rokiem wzbogacamy więc o kolejne greckie przepisy. Oczywiście ze względu na brak dostępności niektórych składników nie każde danie udaje się przenieść do Polski. Na szczęście ta kwestia ulega znacznej poprawie i w tej chwili nie ma na przykład problemu z kupnem oryginalnej greckiej fety czy też ciasta filo nie wspominając o dobrej greckiej oliwie.
Postanowiliśmy, więc też na naszej stronie utworzyć dział kulinarny. Z tym zamiarem nosiliśmy się już od dłuższego czasu. Oczywiście nie od razu Akropol zbudowano, ale od czegoś trzeba zacząć. Inaugurację nowego działu zaczynamy już dziś zamieszczając pierwszy przepis na Kolokithopitę, czyli cukinię zapiekaną w cieście filo.
Komentarze
Podziękowanie .
Cieszę się , że ruszyła książka kucharska z potrawami greckimi , czekam na kolejne odsłony . Pozdrawiam Andrzej :)
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz