2011-11-10 21:58:12
W wywiadze udzielonym dla www.neatv.gr dyrektor naukowy ACOM (Association of Cretan Olive Municipalities) - Nikolaos Michelakis powiedział, że w kilku obszarach Rethymnonu oraz Chanii rozpoczęto już na dobre sezon zbioru oliwek. W innych regionach Krety oliwne "żniwa" rozpoczną się pod koniec listopada. Niestety według kreteńskich plantatorów w niektórych rejonach wyspy tegoroczne zbiory mogą być mniejsze nawet o 50%. Miejmy nadzieję, że przynajmniej jakość tłoczonej oliwy będzie nie gorsza niż w ubiegłych latach. Jednym z podstawowych wskaźników wyznaczających jakość oliwy jest jej kwasowość, która niestety w pozyskiwanej w tym roku oliwie jest na poziomie od 0,4 do 0,8%. Podczas gdy najlepsze oliwy mają poziom kwasowości w okolicy 0,3% lub nawet poniżej tej wartości.
Kreteńscy rolnicy mają prawdziwe powody do narzekania, gdyż w ciągu kilku ostatnich lat cena oliwy na międzynarodowych rynkach zmniejszyła się o połowę. Niekorzystnego światowego trendu spadku cen, na pewno nie odwróci rekordowa produkcja (przeszło 3 mln ton) jaka szacowana jest na ten rok. Obecna cena oliwy extra virgin w Grecji to niewiele ponad 2€/kg. W ubiegłym roku pewne pozytywne skutki przyniósł program prywatnego składowania oliwy, dzięki czemu producentom udało się sprzedać surowiec za nieco wyższą cenę.
Cena oliwy na przestrzeni ostatnich 5 lat
źródło: http://www.indexmundi.com/
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz