2017-09-10 20:23:31
W połowie sierpnia b.r. w European Journal of Nutrition opublikowano interesujące wyniki niewielkiego badania przeprowadzonego w ostatnim czasie w Brazylii. Naukowcy z Federal University of Viçosa chcieli dowiedzieć się jaki wpływ ma oliwa z pierwszego tłoczenia (Extra Virgin Olive Oil - EVOO) na skład masy ciała oraz zaburzenia metaboliczne związane z otyłością. Mimo tego, że już wcześniej potwierdzono pozytywny wpływ oliwy w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych u osób otyłych to wciąż zagadką pozostawało to jaką rolę pełni EVOO w redukcji wagi i ilości tkanki tłuszczowej.
Oliwy Physis of Crete 0.2 to jeden z przykładów wysokiej jakości oliw z Krety
W brazylijskim badaniu udział wzięło 41 dorosłych kobiet z nadwagą, które zostały podzielone na dwie grupy. 21 osób przez kolejnych 9 tygodni otrzymywało gotowe śniadania zawierające 25 ml oliwy, pozostałe 20 osób stanowiło grupę kontrolną, która do śniadań miała dodawany olej sojowy. Śniadania te stanowiły część ograniczonej energetycznie diety i były podawane w postaci shakeów.
Po 9 tygodniach stosowania diety obie grupy straciły na wadze, jednak co ciekawe to grupa spożywająca oliwę straciła więcej wagi, w tym także więcej tkanki tłuszczowej.
Różnica była bardzo widoczna, gdyż w grupie spożywającej EVOO nastąpiło aż o 80% więcej utraty tkanki tłuszczowej niż w grupie kontrolnej spożywającej taką samą ilość oleju sojowego. Zaobserwowano także, że w grupie spożywającej oliwę obniżyło się również rozkurczowe ciśnienie krwi, które było niższe w porównaniu do wyników grupy kontrolnej.
Naukowcy sformułowali wniosek, że codzienne dodawanie oliwy z oliwek do posiłków sprzyja redukcji wagi oraz obniżaniu ciśnienia krwi. Dlatego sugerują, aby oliwę extra virgin włączać do programów leczenia otyłości.
Podsumowując warto zauważyć, że ilość oliwy użyta w badaniu wynosiła zaledwie 25 ml dziennie, czyli trochę mniej niż 2 łyżki stołowe. Dla osób używających oliwy codziennie zarówno do potraw gotowanych, jak i do sałatek, jest to relatywnie niewielka ilość, która jednak w widoczny sposób przekłada się na zdrowie.
Dla wielu osób zagadkę może stanowić to w jaki sposób oliwa będąca produktem kalorycznym sprzyja odchudzaniu. Wiadomo przecież, że nadmiar kalorii nie sprzyja utracie wagi tylko powoduje przyrost tkanki tłuszczowej. W tym przypadku sekretem są jednak oryginalne greckie potrawy, które oparte są najczęściej na niskokalorycznych warzywach. Połączenie ich z oliwą powoduje, że łączna ilość kalorii równoważy się nie przekraczając dziennych norm.
Poza tym trzeba odnotować fakt, że jest to kolejne badanie przeprowadzone w ostatnich latach, które potwierdza pozytywny wpływ składników oliwy na ludzki organizm. Powstała nawet hipoteza, że kwas oleinowy zawarty w oliwie (oraz tranie) reguluje enzym, który sprzyja utracie wagi.
Komentarze
komentarz z
Agnieszka Poprawa Zofia Górniak Natalia Janiak mamy to
komentarz z
Taka właśnie przywiozlam z Krety w tym roku
komentarz z
Taką właśnie kupuję na Kreta 24
komentarz z
Bo ta oliwa jest produkowana w Kritsie, a prosto od producenta do Polski sprowadza ją sklep kreta24.pl
komentarz z
Wiem
komentarz z
Oliwa własnego wyrobu a do tego drobno posiekany czosnek i bułeczka
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154825528057551