Oliwa w greckich tawernach i restauracjach

data_2017-08-07 20:14:37 2017-08-07 20:14:37

Oliwa to jeden z najważniejszych produktów spożywczych w kuchni greckiej. Nikogo więc nie dziwi to, że jest obecna na stołach tamtejszych tawern czy też restauracji. Uznawane jest to wręcz za swoisty obowiązek oraz przywiązanie do tradycji. Greckie Ministerstwo Gospodarki zauważa jednak słusznie, że pojemniki wielokrotnego użytku, widywane w większości punktów gastronomicznych, mogą być mało higieniczne. Duże wątpliwości może budzić również ich czystość, gdyż w części przypadków restauratorzy ograniczają się jedynie do uzupełniania braków oliwy zużytej przez gości.

Oliwa w tawernach i restauracjach

Ze względu na powyżej przytoczone argumenty greckie Ministerstwo Gospodarki wezwało do zaprzestania obecnych praktyk. Dodatkowo wraz z początkiem 2018 roku wszystkie punkty gastronomiczne będą zobligowane do podawania na stołach oliwy w oryginalnym opakowaniu z wyraźnym oznaczeniem producenta. Od tego dnia całkowicie zakazane będzie używanie pojemników wielokrotnego użytku.

Warto zauważyć, że zmiany te mogą być odczuwalne przez klientów nie tylko w sposobie obsługi ale również w wysokości płaconych rachunków. W gestii menadżera punktu gastronomicznego będzie należało podjęcie decyzji czy podawana oliwa (podobnie jak obecnie koszt pieczywa) będzie stanowić jeden z obligatoryjnych elementów dodawanych do sumy stanowiącej całkowity koszt zamówienia.

Wejście tych przepisów w życie jest już przesądzone. Po kwietniowych konsultacjach rozwiązania te zostały zaakceptowane przez przedstawicieli restauracji i tawern. Patrząc przez pryzmat naszych podróży po Krecie sądzimy że, przestrzeganie tych przepisów będzie zależne od bliskości głównych szlaków turystycznych. W mniej popularnych miejscowościach oraz dzikich rejonach wyspy jeszcze przez długi czas na stołach oliwa może pojawiać się w obecnych buteleczkach wielokrotnego użytku. Mimo, że do oficjalnego wejścia w życie tych przepisów, my w tym roku już zetknęliśmy się z takim sposobem podawania oliwy.

Gosia i Piotrek,  data_2017-08-07 20:14:37 2017-08-07 20:14:37
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Alessandra Molteni
Alessandra Molteni
2017-08-07 18:27:41

I dobrze . Se Włoszech już taki nakaz jest.

 Sergiusz Brożek
Sergiusz Brożek
2017-08-07 18:42:23

a co, podano komuś zepsutą i rozwodnioną? Nafaszerowaną pałeczkami coli? No bez przesady.......

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2017-08-07 18:56:30

Sergiuszu domyślamy się, że Ty z pewnością zawsze myjesz ręce nim siądziesz do stołu. Weź jednak pod uwagę, że jednak może niektórzy tego nie robią. Domyślamy się również, że doskonale rozpoznajesz dobrą oliwę od tej zwanej lampante lub co gorsza od tej która jest zwykłym miksem najtańszych olejów. Weź jednak również pod uwagę, że jest na pewno spora grupa osób które nie będą w stanie tego rozpoznać. Tak więc bez przesady, nie ma się co aż tak oburzać na każdą zmianę przepisów która stawia wymagania wobec restauratorów i które mają przeciwdziałać takim sytuacjom.

3
 Sergiusz Brożek
Sergiusz Brożek
2017-08-07 19:06:46

Owszem, myję, także na Krecie. ;) napisałem "bez przesady" gdyż ze złej jakości oliwą spotkałem się raz, w centrum bardzo turystycznej miejscowości. Zresztą jakoś nie widzę respektowania tego przepisu w rodzinnych knajpkach gdzie nie przebiegają główne szlaki... Kreteńczycy są wyjątkowo odporni na przesadę. Ale przyznaję, w masowej turystyce to jest dobry pomysł. Choć podniesie ceny.

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2017-08-07 19:22:16

Najprawdopodobniej właśnie chodzi o zdyscyplinowanie tych punktów znajdujących się w centrach turystycznych. Tak jak piszesz, na obrzeżach masowej turystyki przepisy te będą fikcją - tacy są Grecy ;) jak sam dobrze o tym wiesz.
Ceny w popularnych miejscach i tak są już dosyć wysokie i trzeba bardzo uważać na to co pojawia się na rachunku.
Alessanda wyżej pisała o tym, że we Włoszech podobne przepisy działają już od jakiegoś czasu. Po części wynikało to z tego że w restauracjach na stołach bardzo często pojawiała się fałszowana oliwa. W pewnym okresie była to już swoista plaga ... nieświadomym turystom podawano najtańsze oleje barwione różnego rodzaju substancjami (i pół biedy jeśli to był nieszkodliwy chlorofil).

5
 Joanna Wieczorek
Joanna Wieczorek
2017-08-07 23:11:19

I taką miałam możliwości sprawdzenia w tym roku na Krecie w Bali była straszna

 Maria Małecka
Maria Małecka
2017-08-07 20:59:18

We Włoszech już tak jest

 Grażyna Nurzyńska Wereda
Grażyna Nurzyńska Wereda
2017-08-08 07:23:45

Zachwyca łam się oliwą na Krecie. jest pychota.

1
 Anna Evelyn
Anna Evelyn
2017-08-10 00:24:34

To sie zdarza w drogich restauracjach , zwykły Kreteńczyk druga butelkę ci przyniesie i olej zawsze będzie oryginalny ...

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154747083157551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz
Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Szkoda. Ale wiadomo, gdzie człowiek tam szkody. Na szczęście miałem przyjemność plażować na wyspie. Jest mega pięknie. Plaże zwłaszcza Golden beach zostaje na zawsze w pamięci.
Τέλειο
gość PiotrWie: Z 10 lat temu zamalowano taki drogowskaz, nie wiem czemu. Jak ścieżka z Marmary podejdzie do klifu trzeba szukać odgałęzienia w górę,jak się dobrze przyjrzysz znajdziesz na skale ślad po zamalowanych drogowskazach, idziesz w górę  łatwymi niewielkimi zakosami po płytach. Dochodzisz do szlaku Loutro - Livadiana. (...)
Gosia | crete.pl : Myślimy o takiej objazdówce, raczej nie będzie to ten rok, ale plany mamy. Szlak z filmu robiliśmy na przełomie sierpnia i września. Nie pamiętam aby było takie oznakowania, ludzie idą skrajem klifu, straszne miejsce dla mnie z moim lękiem wysokości.
gość PiotrWie : I mam jeszcze dwa pytania - po pierwsze w jakim miesiącu tak było i po drugie - czy oznakowali z powrotem wersję " easy to Loutro " czy dalej pomiędzy Marmarą a Finikas jest ta ścieżka samym skrajem klifu?
gość PiotrWie : Przemyślcie wyjazd na mniej oblężone wyspy - nie jest to logistycznie skomplikowane. (...)
Gosia | crete.pl : Można się zdziwić prawda? Biznes kwitnie, taxi boaty kursują jak oszalałe przywożąc do Marmary turystów z Chora Sfakion i okolic. A w tawernie przy Marmarze wszystkie stoliki są pozajmowane albo już zarezerwowane. My dostaliśmy stolik chyba tylko dlatego, że kelner zlitował się jak zobaczył nasz zmęczone facjaty po zejściu ze szlaku.
Parklot
CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera