Feta z pieca

data_2011-01-19 21:45:24 2011-01-19 21:45:24

Mix for Feta - mieszanka przypraw do fety


Jednym z naszych ulubionych dań (a w zasadzie przystawek – meze) jakie poznaliśmy na Krecie stała się Feta z pieca (feta from oven). Przygotowanie jej jest banalne i bardzo szybkie, a efekt końcowy za każdym razem powala nas na kolana. Feta z pieca serwowana z greckimi ziemniaczkami to świetny sposób na bardziej nietypowy obiad lub kolację. Sposobów przygotowania fety z pieca jest co najmniej kilka. My trzymamy się jednego wielokrotnie wypróbowanego, którego opis znajdziecie poniżej. Podejrzewamy, że danie to jest dosyć kaloryczne, jednakże w tym przypadku wcale nas to nie obchodzi.


Podstawowym i niezbędnym składnikiem jest oczywiście feta. Koniecznie musi być to oryginalna grecka feta, bo podrabiane „feto podobne” sery nie sprawdzą się. Drugim składnikiem, który stanowi o niepowtarzalnym smaku jest odpowiednia kompozycja przypraw. Takie mieszanki przypraw można bez problemu kupić na wyspach greckich i to jest jeden z tych genialnych produktów, jakie zawsze przywozimy z Grecji. Nie mając takiej oryginalnej przyprawy można od biedy zastosować oregano, suszoną pietruszkę i tymianek ale z góry uprzedzamy że “to nie będzie to”.

 

Feta z pieca

Pozostałe potrzebne składniki to cebula pokrojona w pół-talarki, czerwona papryka pokrojona w paski oraz bardzo dobrej jakości oliwa z oliwek.

Fetę można zapiekać w specjalnym naczyniu lub w wersji prostszej (oba sposoby są wykorzystywane w kreteńskich tawernach) zawiniętą w folię aluminiową.

Ale po kolei: na kawałku folii aluminiowej kładziemy trochę cebuli i kilka pasków papryki. Na tej konstrukcji układamy fetę. Na jej wierzchu kładziemy ponownie cebulę i paprykę. Całość posypujemy solidnie przyprawami do fety i polewamy sowicie oliwą. Następnie zawijamy szczelnie folię i wkładamy taką “paczuszkę” do rozgrzanego piekarnika (180-200 stopni) na około 15 minut.
Po tym czasie feta jest gotowa.

Gosia,  data_2011-01-19 21:45:24 2011-01-19 21:45:24
Średnia: 5
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 3
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz
Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Zlikwidować roślinność !!!
https://maps.app.goo.gl/PvDctf9ejWpr6bt86
gość dodekanezowiec: Moim zdaniem - gdyby porównywać Grecję, Hiszpanię i południowe Włochy to: 1. W kategorii autentyczność: Włochy (np. Kalabria, Sycylia) - 9/10, Grecja - 8/10, Hiszpania - 3/10 2. W kategorii "frontem do potrzeb turysty": Hiszpania - 9/10, Grecja - 7 i pół/10, Włochy - 4/10.  Hiszpania to jakość hoteli, świetna infrastruktura, ale i taka "macdonaldyzacja turystyki" + blokowiska. (...)
Χρόνια πολλά
Byłem rok temu koniec września na Krecie i na Santorini piękne wyspy do zwiedzania
Parklot
CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera