Kreta przewodnik

Najlepsza polska strona internetowa poświęcona greckiej wyspie Kreta oraz w niewielkim stopniu Grecji kontynentalnej. Znajdziesz tu przydatne informacje związane ze zwiedzaniem Krety wykraczające poza ofertę fakultatywnych wycieczek. Na stronie znajdziecie również opisy najciekawszych miejsc, które sami odwiedziliśmy zwiedzając tę największą grecką wyspę. Treści uzupełniają bieżące aktualności, fotografie oraz przepisy kuchni greckiej.

Feta z pieca

Mix for Feta - mieszanka przypraw do fety


Jednym z naszych ulubionych dań (a w zasadzie przystawek – meze) jakie poznaliśmy na Krecie stała się Feta z pieca (feta from oven). Przygotowanie jej jest banalne i bardzo szybkie, a efekt końcowy za każdym razem powala nas na kolana. Feta z pieca serwowana z greckimi ziemniaczkami to świetny sposób na bardziej nietypowy obiad lub kolację. Sposobów przygotowania fety z pieca jest co najmniej kilka. My trzymamy się jednego wielokrotnie wypróbowanego, którego opis znajdziecie poniżej. Podejrzewamy, że danie to jest dosyć kaloryczne, jednakże w tym przypadku wcale nas to nie obchodzi.


Podstawowym i niezbędnym składnikiem jest oczywiście feta. Koniecznie musi być to oryginalna grecka feta, bo podrabiane „feto podobne” sery nie sprawdzą się. Drugim składnikiem, który stanowi o niepowtarzalnym smaku jest odpowiednia kompozycja przypraw. Takie mieszanki przypraw można bez problemu kupić na wyspach greckich i to jest jeden z tych genialnych produktów, jakie zawsze przywozimy z Grecji. Nie mając takiej oryginalnej przyprawy można od biedy zastosować oregano, suszoną pietruszkę i tymianek ale z góry uprzedzamy że “to nie będzie to”.

 

Feta z pieca

Pozostałe potrzebne składniki to cebula pokrojona w pół-talarki, czerwona papryka pokrojona w paski oraz bardzo dobrej jakości oliwa z oliwek.

Fetę można zapiekać w specjalnym naczyniu lub w wersji prostszej (oba sposoby są wykorzystywane w kreteńskich tawernach) zawiniętą w folię aluminiową.

Ale po kolei: na kawałku folii aluminiowej kładziemy trochę cebuli i kilka pasków papryki. Na tej konstrukcji układamy fetę. Na jej wierzchu kładziemy ponownie cebulę i paprykę. Całość posypujemy solidnie przyprawami do fety i polewamy sowicie oliwą. Następnie zawijamy szczelnie folię i wkładamy taką “paczuszkę” do rozgrzanego piekarnika (180-200 stopni) na około 15 minut.
Po tym czasie feta jest gotowa.

Gosia,  data_2011-01-19 21:45:24 2011-01-19 21:45:24
Średnia: 5
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 3
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz
Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Krzysztof Klamann: Grecy kochają palić, musiało boleć. Ale faktycznie jarają wszedzie I niepalacym trochę tam ciężko.
Mariola Dudzinska: W końcu coś się dzieje zakaz palenia
Anne Passera: Belle chapelle bien placée il faut la mériter pour y arriver
Joanna Tissaoui: To miejsce odmieniło moje zycie
Viola Viola Viola: 
Katarzyna Pakos: 
Edyta Szulik: Moje ukochane Georgioupolis
CRETE Copyright © 2009-20 Linki | Kontakt