2016-02-15 19:29:00
Od kilku lat lokalne władze Krety oraz szereg organizacji pozarządowych dążą do tego by w jak najlepszy sposób promować oliwę produkowaną przez tamtejszych rolników. Jednym ze sposobów jest organizacja konkursu na najlepszą oliwę tłoczoną na Krecie. W ubiegłym roku impreza ta zadebiutowała w kalendarzu kreteńskich wydarzeń i cieszyła się dużą popularnością wśród producentów oliwy.
Finał kolejnej edycji tego konkursu odbędzie się w Rethymno w dniach 19-20 marca. Wcześniej jednak, bo już od dnia dzisiejszego aż do 11 marca będzie otwarta możliwość dostarczania próbek, które będą podlegały ocenie. Podobnie jak w roku ubiegłym próbki oliwy muszą być dostarczone w opakowaniach nie mniejszych niż 500 ml, które będą posiadać oznaczenie producenta oraz numer partii. Oczywiście na potrzeby samej oceny oliwa będzie umieszczana w "anonimowych" pojemnikach pozwalających na przeprowadzenie tak zwanej ślepej próby. Każda z oliw będzie również poddana wnikliwej analizie chemicznej, która będzie stanowić wstępny proces oceny. Oliwy nie spełniające założonych kryteriów będą wykluczone z dalszej części konkursu.
W skład jury oceniającego oliwę wchodzi dziesięć osób mogących poszczycić się bardzo wysoką praktyczną wiedzą na temat oliwy oraz jej produkcji. W gronie tych osób znalazł się również Giuseppe Antonio Laur, włoski ekspert z dziedziny uprawy drzew oliwnych, który jest niezwykle cenioną osobistością często goszczącą w różnego rodzaju międzynarodowych konkursach producentów oliwy z oliwek.
W konkursie mogą brać udział indywidualni producenci, spółdzielnie lub też duże firmy zajmujące się przemysłowym tłoczeniem oliwy. Szczegółowe informacje na temat wymagań kwalifikacyjnych oraz opłat związanych z udziałem można znaleźć na stronie organizatora: http://www.cretanooc.org/. W chwili obecnej jest ona dostępna jedynie w języku greckim.
Bardzo cieszymy się, że impreza ta na stałe wpisała się do kalendarza kreteńskich wydarzeń. Rywalizacja tamtejszych producentów oliw z pewnością przyniesie wymierne korzyści w postaci wciąż rosnącej jakości oferowanych produktów. Konkurs ten to również doskonała okazja do tego aby mniejsi producenci mogli pochwalić się swoimi niejednokrotnie bardzo dobrymi oliwami. Jest to szczególnie ważne w kontekście dosyć nierównomiernej walki, jaką toczą te rodzinne firmy z dużymi koncernami oraz markami o zasięgu międzynarodowym.
Komentarze
komentarz z
Ciekawe która wygra?
komentarz z
Jak będą znane wyniki to na pewno napiszemy :)
komentarz z
Jeśli jesteś ciekawa jakie były wyniki w zeszłym roku to więcej informacji znajdziesz na poniższej stronie:
http://www.crete.pl/news_703_Wyniki_pierwszego_konkursu_na_najlepsza_kretenska_oliwe.html
komentarz z
Może moja kumpela Olivia Oliwkowa z Vouves wygra
komentarz z
W zeszłym roku nasza oliwa Sitia03 została wyróżniona w tym konkursie:)
komentarz z
Super. Gratulujemy :). Mamy nadzieję, że również i w tym roku staniecie w szranki w tym konkursie.
Kiedyś mieliśmy oliwę z Sitii, faktycznie bardzo dobra. Zresztą w naszej szafce mamy jeszcze puszeczkę oliwy z Moni Toplou, czyli też z tego rejonu Krety.
komentarz z
Mam prośbę, możecie polecić jakąś muzę grecką często w programach poświęconych podróżą do Grecji, na Kretę pojawia się podkład z grecką muzą ostatnio oglądaliśmy z żoną program teoria smaku Teo Vafidisa poświęconego Krecie, fajne klimaty żona zapytała czy mam coś z muzyki greckiej, dzięki wielkie jak by co, pozdrawiam :-)
komentarz z
Adam niestety my nie jesteśmy zbyt "muzykalni" jeśli chodzi o kreteńskie klimaty. Z pewnością jednak sporo tego typu muzyki znajdziesz na youtube.
komentarz z
http://youtu.be/lzRpzxWzD8s
komentarz z
http://youtu.be/oMejpslfERs
I facet z którym spędzam wakacje
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153407465412551