Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Oregano

Mountain oregano

In every Greek kitchen you will find large jars of dried oregano. It is sometimes called spice, but oregano is an herb that is an important ingredient in the Greek diet. Greeks add them to almost everything: salads, feta, meat, fish, potatoes and legumes.
Scientific studies show that the addition of oregano to meat before heat treatment drastically reduces the formation of carcinogenic compounds called heterocyclic amines, which arise when grilling, baking and frying meat. Oregano is also rich in antioxidants that protect cells, slowing down the aging process and reducing the risk of many diseases - including cancer. In addition, it also has anti-inflammatory and antibacterial properties.

Mountain oregano Mountain oregano

During one of our trips to Crete, the discovery for us was mountain oregano, which differs from the usual one that is known to all. It smells different, looks and tastes different. It grows high in the mountains on rocks rich in calcium and other important minerals. There are no roads there, so the inhabitants cut them by hand and carry them down. This kind of wild oregano draws a number of substances from the soil, which makes it contain a whole range of minerals and other beneficial substances. Wild oregano is a rich source of calcium, magnesium, and trace amounts of iron, zinc, potassium and vitamins. It is also a forgotten drug from the past, which is one of the oldest known medicinal plants. He already knew the properties of oregano Hippocrates and Aristotle.

The ancient Greeks used them as a medicinal herb and not as a typical kitchen spice. Even today, the effectiveness of wild mountain oregano surprises scientists. Initially, they tried unsuccessfully to prove that oregano has no healing properties. It turned out, however, that it works as a very effective antioxidant and antiseptic. When seasoning dishes with this type of oregano, you do not need much, because it is very aromatic and rubbed dry fingers tend to give off a very strong smell.

Mountain oregano is not available in any spice store. However, it is worth spending some time to find a seller's stall offering this herb. Its price is also higher than the price of ordinary oregano, but the long-lasting smell and intense flavor will make it possible to store them for a long time, which perfectly compensates for its higher cost.

Since recently, the Physis of Crete oregano can be bought in the kreta24.pl store. We highly recommend it!

Mountain oregano

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Tomasz Stopa
Tomasz Stopa
2016-09-13 18:52:20

tego nie znam, ale diktamos i górską piję codziennie na zmianę od ponad roku. szczerze powiedziawszy nie wyobrażam sobie poranka bez takiego naparu. Zioła są tak autentyczne w smaku, tak aromatyczne, że piję je nie dlatego, że są zdrowe, ale dlatego, że po prostu są bardzo smaczne ;)

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-09-13 18:58:33

W pełni Cię rozumiemy. My też używamy dużej ilości ziół z Krety. Zupełnie inna klasa w stosunku do tych dostępnych w naszych sklepach. Gdyby w przyszłości zabrakło Ci w Polsce Malotiry to też znajdziesz ją w sklepie kreta24.pl

1
 Tomasz Stopa
Tomasz Stopa
2016-09-13 19:04:00

nie ma co nawet porównywać. Herbatki już wkrótce przywiozę sobie w ilościach hurtowych prosto z Krety, tym niemniej dziękuję za info ;)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-09-13 19:10:13

Zawsze warto mieć odpowiedni zapas takich ziół :). My nasze ulubione także staramy się przywozić w ilościach gwarantujących "przetrwanie" do kolejnego wyjazdu na Kretę lub do Grecji :)

 Walentyna Swietochowska
Walentyna Swietochowska
2016-09-13 19:30:44

Mam górskie oregano z Krety,niesamowity zapach!

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-09-13 20:05:33

Różni się od zwykłego oregano prawda?

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153882392752551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Fresh herbs in Greek cuisine

Fresh herbs in Greek cuisine

It is herbs added alone or in compositions that add this unique accent to simple Greek dishes. Those growing in Greece are unique due to the unique climate: a large number of sunny days throughout the year, soil, sea climate.

Bioolea - neratzio and lemonio oils

Bioolea - neratzio and lemonio oils

Biolea oil is obtained from the fruits of the Koroneiki variety, which are considered olives best suited to the climatic conditions prevailing in Crete. The features of these plants allow to avoid the use of intensive irrigation of fields.

The history and advantages of Frappe

The history and advantages of Frappe

After frappe (φραπές), we are particularly happy to reach hot days, which are not difficult in the south of Europe. Many people at Frappe appreciate the opportunity to combine their passion for coffee with the refreshing effects of cold water and ice. Iced coffee is also a great way to stimulate the body, because a typical glass of this drink contains from 65 to about 100mg of caffeine.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

Jacek Jakobschy: Zapraszamy do Gdańska
Jola Ostraszewska: Kiedy Poznań ?
Artur Nowak: Mam to w dupie. Ja detalicznie i po kosztach kupuję oliwę z okolic Chani. Bo kocham Kretę. Na dobre i na złe
Ania Łuczyńska: Do zobaczenia jutro
Kinga Lademann: Dziś podobnie. 4,9..
Mariola Maj: Musisz☺
gość PiotrWie: Nie bardzo rozumiem czego w takim razie oczekują ci zainteresowani innymi trasami w okolicy - są szlaki, mapy, nawet czynne od wiosny do jesieni schronisko Kallerghi i schrony w Katsivelli i Rousies - jak ktoś jest zainteresowany to trzeba po prostu chodzić - i z roku na rok coraz więcej ludzi chodzi.
Aneta Okoniewska: Byłam na Krecie a do wąwozu Samaria nie dotarłam... muszę tam wrócić
Zofia Sokołowska: Byłam. Popłynęłam z kapitanem George z Sougii.
Ewa Szumowska: Albania, Grecja, co się dzieje
Janusz Safari: Ja nic nie poczułem
Kamil Juszczyk: Czyżby budzi się wulkan na Santorini. Oby nie, bo to by była wielka katastrofa. W sierpniu byłem na Santorini i taka stara babcia mówiła że dobrze że teraz odwiedzamy to miejsce bo niedługo może zniknąć pod wodą.
Ma Nickl: Rebecca Schmidt
Monika Zofia Koprowska-Ludwig: Na Santorini też trzeslo
Mariola Dudzinska: U nas w Hiraklionie oj trzeslo
Grzegorz Sprawka: Magdalena
Magdalena Mróz: Oj trzęsło nas trzęsło !!!
KIWI Travel: Super wiadomość! Brakowało takiego miejsca na Krecie!
Marianka Grzybowska: Jak nazywa sie to danie po grecku?
Martyna Zieba: Robert Braziewicz kolejny powod do powrotu
gość PiotrWie: Masowy turysta przylatuje czarterem i raczej z pakietem All. W sezonie od maja do końca wrześnie lata z Polski ok 20 samolotów na Kretę więc te przykładowe dwa w zimie przywiozłyby 10% turystów z sezonu. I byliby to inni turyści - bardziej świadomi po co przylecieli - zwiedzać a nie jeść od rana do wieczora i pić alkohol nad basenem. (...)
Joanna Czapla: Kreta nie jest i mam nadzieje nigdy nie będzie gotowa do przyjęcia masowej ilości turystów zimą. Prawda jest taka że tanie linie latają tutaj z PL (i nie tylko) już od kwietnia - do końca października. Gdyby masowa turystyka rozwinęła się również w Listopadzie, Grudniu, Styczniu, Lutym i Marcu wtedy Kteta przestała by być Kretą. (...)
gość PiotrWie: My byliśmy co prawda na początku listopada ale to już sezon zimowy na Cyprze - było całkiem sporo turystów ale tam są całą zimę loty bezpośrednie - gdyby były na Kretę też by ludzie latali - oprócz plaż na Krecie są góry w dużych ilościach i różnych stopniach trudności i wysokości - w sityjskich gdzie też jest gdzie pochodzić śnieg leży czasem tylko kilka - kilkanaście dni, zabytki można zwiedzać zdecydowanie ... (...)
Nikos Falirakis: Pytanie godne starożytnych filozofów ...
Wojtek Arciszewski: Każde wejście do wody ma kosztować 1 euro, z sikaniem 2 euro

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt