Korzeń fenkułu włoskiego, czyli inaczej kopru włoskiego jest częstym składnikiem potraw w kuchni śródziemnomorskiej. W kuchni greckiej na jego charakterystyczny lekko anyżkowy smak można natrafić między innymi w rewelacyjnych kaltsouniach oraz zapiekankach typu pitta.
Do zrobienia tej zapiekanki Grecy używają na ogół ciasta sfoliata, który jest odpowiednikiem ciasta francuskiego. W wersji mrożonej jest ono dostępne w każdym większym sklepie spożywczym. Do zapiekanki w podanych proporcjach wystarczy jeden płat takiego rozmrożonego już ciasta. Jeśli chcecie jednak zwiększyć ilość składników lepiej będzie zaopatrzyć się (lub zrobić) dwa kawałki tego ciasta.
W zależności od rejonu Grecji składniki na marathopitę mogą się nieco różnić. Niektórzy Grecy dodają np. cukinię lub ser kefalograviera. Jedni smażą na patelni inni pieką ją w piekarniku. Naszym zdaniem każda wersja jest smaczna, warto więc eksperymentować tym bardziej że jest to prosty przepis.
1. Do dużej miski wrzucamy posiekany koper włoski oraz sporą ilość soli i lekko zgniatamy go aż zacznie mięknąć.
2. Na gorącą oliwę wrzucamy cebulę, podsmażamy ją do zeszklenia po czym dorzucamy koper włoski, liście szpinaku, posiekaną miętę i pieprz. Składniki mieszamy dokładnie ze sobą i smażymy do momentu aż liście szpinaku zmiękną.
3. Ciasto francuskie rozkładamy i dzielimy tak aby uzyskać dwie nierówne części. Ta mniejsza będzie położona na wierzch, większą wykładamy dno oraz boki naczynia żaroodpornego lub blaszki. Ważne jest aby spodnią część ciasta dało się zawinąć na górze, więc po bokach naczynia musi być zostawiony dość spory zapas.
4. W razie potrzeby płaty ciasta można lekko rozwałkować.
5. Większym płatem wykładamy naczynie żaroodporne, smarujemy go lekko oliwą i nakładamy cały przygotowany wcześniej farsz. Rozprowadzamy go równomiernie i na wierzch kładziemy mniejszy kawałek ciasta. Teraz boki spodniej części ciasta zawijamy szczelnie łącząc je z górnym kawałkiem ciasta. Wierzch ciasta także lekko smarujemy oliwą i ewentualnie jajkiem.
6. Marathopitę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Jeśli chcielibyście upiec ją na patelni to ciasto z farszem powinno być dość płaskie. Smażymy je wtedy na mocnym ogniu w dużej ilości oliwy z oliwek.
Καλή όρεξη!
Grekom trzeba przyznać, że wiedzą jak z popularnego w tym rejonie szpinaku przyrządzać pyszne jedzenie. Oczywiście szpinak w wydaniu greckim nie ma nic wspólnego z mało apetyczną breją, którą najczęściej przyrządza się w polskich domach. Szpinak połączony z fetą podany w cieście filo może wystąpić w formie dużej zapiekanki (Spanakopita Σπανακόπιτα) lub w postaci małych rogalików (Tiropites Τυροπιτες). Spanakopita to popularne danie i jest jedną z naszych ulubionych potraw greckich. Składniki do jej przyrządzenia są dostępne w naszych sklepach.
Nie będziemy Was oszukiwać. Imam Bayildi nie jest dietetycznym daniem i takim być nie powinno. Duża ilość oliwy jest tu potrzebna do wytworzenia pysznego sosu, w którym bakłażan będzie niemalże pływać. Takiego też smakowitego “pływającego” Imama jedliśmy między innymi w Matali na Krecie i właśnie on był pierwowzorem dla naszego przepisu.
Omlety w Grecji są przygotowywane z dodatkiem różnego rodzaju warzyw. My jednak chcielibyśmy zaproponować Wam nieco autorski przepis nawiązujący do greckich omletów, w którym główne dodatki to szparagi, cebula dymka oraz feta.
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153212241992551