O zdrowotnych właściwościach stosowania diety śródziemnomorskiej pisaliśmy na łamach naszej strony już wielokrotnie. Jak dotąd różnego rodzaju opracowania naukowe wskazywały głównie na powiązania diety śródziemnomorskiej z mniejszym zachorowaniem na konkretne schorzenia. Jednak wyniki badań, które ostatnio opublikował Annals of Internal Medicine pokazują również dobroczynny wpływ tej diety na lepszą jakość zdrowia także po 70. roku życia. Dowodzą one jej szczególnej roli w procesie tzw. zdrowego starzenia się.
Naukowcy z Brigham and Women's Hospital, Harvard Medical School i School of Public Health na Harvardzie postanowili zbadać wpływ diety śródziemnomorskiej na proces starzenia się. W badaniu uczestniczyło 10 670 kobiet. Kobiety te w latach 1984 i 1986 odpowiedziały na pytania zawarte w kwestionariuszu dotyczącym odżywiania się. Wszystkie te osoby były wówczas w okolicach 60 roku życia. Pytania, na jakie udzielały wtedy odpowiedzi, dotyczyły ich zwyczajów żywieniowych i częstotliwości spożywania określonych grup produktów.
Po 15 latach poproszono uczestniczki tego badania o wypełnienie kolejnego kwestionariusza dotyczącego ich stanu zdrowia i stylu życia. Wyniki pokazały że te kobiety które przestrzegały diety śródziemnomorskiej miały o 40% więcej szans aby przekroczyć wiek 70 lat w porównaniu do osób odżywiających się inaczej.
Ponadto osoby te zostały określone jako “healthy middle-aged” bo nie chorowały na popularne w tym wieku schorzenia niewydolności nerek, nowotwory, cukrzycę typu 2 czy też chorobę Parkinsona. Wszystkie były także pełnosprawne fizycznie, bez żadnych oznak upośledzenia funkcji poznawczych czy problemów ze zdrowiem psychicznym.
Ogólnie rzecz biorąc populacja zdrowych osób spożywała większe ilości pokarmów roślinnych, produkty pełnoziarniste i ryby morskie. Ich dieta zawierała również mniej czerwonego oraz przetworzonego mięsa a także mniej alkoholu.
Zdaniem naukowców wyniki te mogą zachęcać ludzi do tego aby przestrzegali zdrowej diety tak by mogli długo cieszyć się dobrym stanem zdrowia. Stwierdzili oni że im lepszą jakościowo dietę spożywali ludzie w średnim wieku tym lepszym zdrowiem będą mogli cieszyć się później. To ważne wnioski, które warto podkreślać promując zdrowe odżywianie. Utrzymanie fizycznego i psychicznego zdrowia podczas naturalnego procesu starzenia się na pewno stanowi silną zachętę do tego aby zmienić swoją dietę i tryb życia. Dłuższe życie bez chorób to marzenie chyba wszystkich ludzi, warto więc o zmianę sposobu odżywiania zadbać jak najwcześniej by cieszyć się zdrowiem i pełną sprawnością jak najdłużej.
Od 2007 roku nazwa Feta jest chroniona międzynarodowymi regulacjami i zastrzeżona wyłącznie dla serów produkowanych w określonych regionach Grecji przy użyciu ściśle określonych składników w oparciu o tradycyjny sposób wytwarzania. Dzięki przepisom wprowadzonym na terenie UE nazwy tej nie mogą już stosować producenci z innych krajów UE produkujący “słone sery w solance”. Zatem od tego czasu możemy mieć pewność iż kupując fetę sięgniemy po oryginalny grecki produkt, który nie będzie zawierał nic innego poza mlekiem owczym i ewentualnie kozim, podpuszczką i solą. W składzie fety nie znajdziemy środków konserwujących, czy innych dodatków “wzbogacających” bowiem zapisy unijne jednoznacznie określają charakterystykę fety. Ponadto sami Grecy skrupulatnie i często kontrolują firmy produkujące ten ser.
Feta to miękki ser o około 40% zawartości tłuszczu. Jest jednocześnie kruchy i dobrze się topi. Dzięki przechowywaniu w solance długo zachowuje świeżość.Warunki w jakich dojrzewa feta wpływają na jej smak. Może być ona ostra, łagodna, czy bardziej słona. Grecy mają na ogół swoje ulubione rodzaje i właśnie takie kupują.
Wracając z wakacji na Krecie przywozimy ze sobą opaleniznę, wiele zdjęć oraz bagaż pięknych wspomnień związanych ze zwiedzaniem tego urokliwego zakątka Grecji. Jednak wakacje na Krecie to nie tylko zapierające dech w piersi krajobrazy, słońce czy też zabytki, ale również uczta dla podniebienia. Grecy wiedzą jak docenić mnogość świeżych warzyw i owoców, dlatego nawet najprostsze danie smakuje tam wyśmienicie. Grecka kuchnia pokazuje, że niewiele trzeba by z prostych składników wyczarować bardzo smaczne jedzenie. Warto również pamiętać, że w wielu opracowaniach naukowych tamtejsza dieta została uznana za jedną z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych na świecie. Grecka kuchnia potrafi sprawić, że jedzenie warzyw jest przyjemnością. Jedno jest pewne, nasze kubki smakowe chyba urodziły się na Krecie, ponieważ tamtejsza kuchnia podbiła nasze serca a raczej żołądki.
Komentarze
komentarz z
My jestesmy w jedzonku zakochani a jeszcze ten klimat Krety
komentarz z
W pełni podzielamy tę miłość :D
komentarz z
Mniam mniam oby na emeruturce tam zamieszkac <3
komentarz z
Tu jest wszystko, co kocham :)
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153356347422551