Ostatnie dane statystyczne wskazują, że Grecy przewyższyli Francuzów, jeśli chodzi o średnie roczne spożycie serów, które aktualnie wynosi w Grecji ponad 32 kg na osobę. Ser w kuchni greckiej znajduje wiele zastosowań i chyba łatwiej wymienić dania, w których nie jest on składnikiem niż odwrotnie. Popularna feta lub mizithra znajdują się nie tylko w daniach słonych, ale także i w słodkich. Przykładem niech będzie opisywana tu przez nas feta zapiekana w filo z miodem i sezamem. Jest to szybka i bardzo prosta przekąska.
Smak fety można wzbogacić mastyksem, jednak jest on możliwy do nabycia tylko w Grecji, więc jeśli go nie posiadacie, to po prostu go pominiecie. Niektórzy dodają także do sera listki świeżego tymianku, co nadaje fecie nieco odmienny również dobry smak. My ze swojej strony zachęcamy najpierw do wypróbowania podstawowej wersji przepisu. W daniu tym najlepiej sprawdzi się delikatna w smaku feta.
1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W czasie gdy rozgrzewa się do zadanej temperatury, przygotowujemy pakiety z fetą.
2. Płaty ciasta filo przecinamy na pół. Każdą kostkę fety owijamy dwoma arkuszami. Każdy płat ciasta smarujemy najpierw oliwą. Na tak przygotowane filo kładziemy ser i następnie zawijamy go. To samo robimy z drugim płatem filo.
3. Oba gotowe pakieciki kładziemy na płaską blachę i umieszczamy w piekarniku. Fetę pieczemy przez 20 minut do uzyskania złotego koloru. Gorące danie polewamy miodem i posypujemy sezamem.
Danie to można także usmażyć na mocno rozgrzanej oliwie na patelni. Jednak w takim wypadku ciasta filo nie smarujemy wstępnie oliwą w trakcie przygotowywania.
Καλή όρεξη!
Melitzanosalata to kolejne zastosowanie popularnych w Grecji bakłażanów. Pyszna pasta, w której główną rolę gra właśnie to wyjątkowe warzywo, może być dodatkiem do dań mięsnych ale przede wszystkim świetnie sprawdzi się jako pasta do chleba, z którym smakuje naprawdę wyśmienicie. Jest prosta w przygotowaniu i warto ją zrobić właśnie latem, kiedy są dostępne świeże lokalne bakłażany.
Poszukując nowych sposobów na przygotowanie szparagów sięgnęliśmy po inspirację do kuchni greckiej. Choć nie są one zaliczane do tradycyjnych składników kuchni greckiej to jednak współcześni Grecy jadają te warzywa i mają swoje sposoby na ich przyrządzanie. Wzorując się na nich przygotowaliśmy nieco autorski przepis, w którym króluje prostota, oliwa z oliwek oraz feta. Naszym zdaniem wyszło z tego fantastyczne danie.
Tirokafteri to grecki dip przyrządzany na bazie fety, znakomity do chleba, czy grillowanych warzyw. Sposób jego doprawienia różni się w zależności od rejonu Grecji. Można spotkać wersje z dodatkiem czosnku, soku z cytryny, ostrej papryki czy oregano. W najbardziej ortodoksyjnej wersji składa się tylko z fety, oliwy z oliwek i ostrej papryki.
Komentarze
komentarz z
Genialna z figą
komentarz z
Brzmi ciekawie. A w jaki sposób serwujesz do tego figę?
komentarz z
Konfitura figowa na wierzch ciasta - zamiast sezamu ;)
komentarz z
Wojtek aaa wszystko jasne. Mamy taką konfiturę więc spróbujemy przy następnej okazji :)
komentarz z
Pychota :-)
komentarz z
Pychota
komentarz z
Jeśli to coś podobnego do baklawy którą jadłam w tym roku na Korfu to musi być pyszne
komentarz z
Agnieszka Baklawa to coś innego. To mocno słodki deser choć też z filo. Tu w środku jest feta więc smak jest inny. To raczej przekąska.
komentarz z
CRETE - Kreta na pewno smakuje wspaniale w przyszłym roku będę na Krecie i na pewno spróbuję
komentarz z
Agnieszka a może zrobisz sama? Nie jest trudne ani czasochłonne
komentarz z
CRETE - Kreta zrobię na pewno
komentarz z
komentarz z
Pychotka. Jadłam na Korfu
komentarz z
Reszczyńska Eveline Też jadłam i też na Korfu
komentarz z
Pychotka...polecam
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154182415982551,10156613717122551