Fasolakia to absolutnie genialny grecki sposób na przygotowanie zielonej fasolki szparagowej albo fasoli mamut w strąkach. Powoli duszona wraz z pomidorami i cebulą, później posypana świeżą natką pietruszki stanowi kolejne fantastyczne wegetariańskie danie zaczerpnięte z kuchni greckiej, jakie często gości na naszym stole w sezonie letnim.
Do spróbowania go gorąco zachęcamy też te osoby, które nie przepadają za tym typem fasoli. Fasolka zrobiona według tego przepisu pokaże swoje pyszne oblicze.
1. Fasolkę płuczemy pod bieżącą wodą i obcinamy końcówki.
2. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę, fasolę oraz pomidory. Dolewamy nieco wody, przyprawiamy i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu przez około 40 minut.
3. Pod koniec możemy zdjąć pokrywkę, aby odparował nadmiar wody i pozostał tylko gęsty pomidorowy sos. Tuż przed zdjęciem z ognia posypujemy danie posiekaną natką pietruszki i gotowe.
Καλή όρεξη!
Ostatnio udało się nam kupić okrę, która na Krecie jest bardzo popularnym i tanim warzywem. W Polsce w świeżej postaci spotkaliśmy ją po raz pierwszy i niestety jej cena była dużo wyższa niż ta którą płacimy w Grecji. Okrę tym razem przyrządziliśmy w piekarniku ze sporą ilością oliwy i sosu pomidorowego. Zamieszczamy przepis na wypadek gdyby ktoś z Was też kupił okrę i nie wiedział co z nią zrobić ;-)
Potrawy z fasoli oraz innych roślin strączkowych stanowią ważną część greckiej diety. Najbardziej znanymi przykładami takich dań są gigantes plaki, fasolada, czy też fava. Współcześnie Grecy wciąż często sięgają po tradycyjne dania z roślinami strączkowymi, które serwowane są w roli głównego posiłku. Dziś przedstawiamy przepis na fasolę w pomidorach. Jej przygotowanie jest łatwe i mniej pracochłonne niż np. gigantes plaki.
Cukinia w kuchni greckiej występuje bardzo często. Można ją odnaleźć jako składnik w pitach (kolokithopita), kotlecikach (kolokithokeftedes), w zapiekance warzywnej briam, w postaci smażonej w cieście (kolokithakia tiganita) lub po prostu ugotowanej bądź też zgrillowanej. Kolejnym smacznym sposobem na to warzywo jest przyrządzenie go w postaci faszerowanej. My wybraliśmy farsz bez mięsa, oparty głównie na fecie i orzechach włoskich.
Komentarze
komentarz z
Czesto robie, uwialbiam :)
komentarz z
Ja również robię - proste, pyszne.
komentarz z
Fasolka - jedno z nielicznych warzyw lubiane przez całą rodzinkę...
komentarz z
Spróbuję!
komentarz z
Uwielbiałam to na Crecie :)
komentarz z
Lecker
komentarz z
komentarz z
Uwielbiamy
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153060376807551,10154668442932551,641684398005828