Od wielu lat kuchnia kreteńska jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie, co jest uznane oficjalnie przez naukową społeczność. Obfituje ona w dania składające się z dużej ilości warzyw, owoców, ryb i owoców morza oraz oliwy z oliwek i ziół. Mało w niej jest czerwonego mięsa oraz tłuszczów zwierzęcych. Czy zatem jej właściwości zdrowotne wynikają z jakości i bogactwa tych produktów?
Owszem, na pewno jest to warunek konieczny ale niewystarczający. Sekretem kuchni kreteńskiej jest łączenie tych składników z oliwą z oliwek, która występuje w większości potraw.
Nowe badania naukowe, które przeprowadzili ostatnio Brytyjczycy dowodzą, że to właśnie chemiczne połączenie właściwości oliwy z oliwek z warzywami stanowi wyjaśnienie zdrowotnych właściwości diety śródziemnomorskiej. Wyniki ich badań, zostały przedstawione w majowym wydaniu czasopisma Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). O tym iż naukowcy pokładają wielkie nadzieje związane z tymi badaniami niech świadczy fakt, że finansowało je wiele organizacji w tym British Heart Foundation oraz Medical Research Council UK.
Nienasycone tłuszcze z oliwy z oliwek wchodzą w reakcję z azotynami i azotanami zawartymi w warzywach, w efekcie czego tworzą kategorię korzystnych kwasów tłuszczowych typu nitro. Kwasy te pomagają obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi poprzez ograniczenie działalności enzymu znanego pod nazwą hydrolaza epoksydowa. Naukowcy przeprowadzający te badania podkreślają, że ich wcześniejsze opracowania także wskazywały na to zjawisko.
Naukowcy przeprowadzili eksperymenty na myszach, u których najpierw wywołano wysokie ciśnienie krwi, które doprowadziło do przerostu mięśnia sercowego, a następnie podali kwasy typu nitro uzyskane z diety śródziemnomorskiej. Wynik eksperymentu okazał się bardzo obiecujący bowiem w tej grupie myszek ciśnienie krwi spadło i zaobserwowano także redukcję rozmiarów serca. Grupa kontrolna, którą stanowiły myszy ze zmodyfikowaną genetycznie odpornością na działanie hydrolazy, nie zareagowała na kwasy typu nitro. Ich działaniu poddały się tylko “normalne” gryzonie.
Obecne wyniki w pełni potwierdzają wnioski z długoletnich badań nad dietą śródziemnomorską prowadzone od 1957 do 2014 roku, które mówią iż dieta ta jest skuteczna jeśli chodzi o zmniejszanie ryzyka chorób układu krwionośnego oraz jest najbardziej zrównoważona.
Według słów prof. Philipa Eatona z King’s College London, przeprowadzone badania dają szansę na zrozumienie oraz redukcję problemów z układem krwionośnym. Prawdopodobnie teraz nadejdzie pora na przeprowadzanie badań klinicznych na ludziach, które będą stanowić kolejne źródło informacji na temat diety śródziemnomorskiej.
Link do artykułu PNAS:
http://www.pnas.org/gca?submit=Go&gca=pnas%3B1402965111v1&allch=
Pomidory to jeden z nadzwyczaj popularnych składników występujących w codziennej diecie Greków. Są one bogate w witaminę C oraz likopen - przeciwutleniacz, który przyczynia się do zachowania dobrego stanu zdrowia. Jak wykazują badania pomidory mają fenomenalne zdolności ochrony przez rakiem.
Od 2007 roku nazwa Feta jest chroniona międzynarodowymi regulacjami i zastrzeżona wyłącznie dla serów produkowanych w określonych regionach Grecji przy użyciu ściśle określonych składników w oparciu o tradycyjny sposób wytwarzania. Dzięki przepisom wprowadzonym na terenie UE nazwy tej nie mogą już stosować producenci z innych krajów UE produkujący “słone sery w solance”. Zatem od tego czasu możemy mieć pewność iż kupując fetę sięgniemy po oryginalny grecki produkt, który nie będzie zawierał nic innego poza mlekiem owczym i ewentualnie kozim, podpuszczką i solą. W składzie fety nie znajdziemy środków konserwujących, czy innych dodatków “wzbogacających” bowiem zapisy unijne jednoznacznie określają charakterystykę fety. Ponadto sami Grecy skrupulatnie i często kontrolują firmy produkujące ten ser.
W świecie produktów kulinarnych jest niezbyt liczna grupa takich, w przypadku których czas przechowywania to korzystny czynnik pozwalający na uzyskanie większej szlachetności smaku. Jako dobry przykład można wspomnieć wina, które dojrzewając przez dziesięciolecia cieszą podniebienia zamożnych koneserów. Niestety reguła ta nie dotyczy oliwy, której właściwości oraz walory smakowe praktycznie od momentu uzyskania gotowego produktu ulegają powolnej degradacji. Warto więc zadać sobie pytanie: jak przechowywać oliwę aby spowolnić ten proces starzenia?
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz