O zdrowotnych właściwościach stosowania diety śródziemnomorskiej pisaliśmy na łamach naszej strony już wielokrotnie. Jak dotąd różnego rodzaju opracowania naukowe wskazywały głównie na powiązania diety śródziemnomorskiej z mniejszym zachorowaniem na konkretne schorzenia. Jednak wyniki badań, które ostatnio opublikował Annals of Internal Medicine pokazują również dobroczynny wpływ tej diety na lepszą jakość zdrowia także po 70. roku życia. Dowodzą one jej szczególnej roli w procesie tzw. zdrowego starzenia się.
Naukowcy z Brigham and Women's Hospital, Harvard Medical School i School of Public Health na Harvardzie postanowili zbadać wpływ diety śródziemnomorskiej na proces starzenia się. W badaniu uczestniczyło 10 670 kobiet. Kobiety te w latach 1984 i 1986 odpowiedziały na pytania zawarte w kwestionariuszu dotyczącym odżywiania się. Wszystkie te osoby były wówczas w okolicach 60 roku życia. Pytania, na jakie udzielały wtedy odpowiedzi, dotyczyły ich zwyczajów żywieniowych i częstotliwości spożywania określonych grup produktów.
Po 15 latach poproszono uczestniczki tego badania o wypełnienie kolejnego kwestionariusza dotyczącego ich stanu zdrowia i stylu życia. Wyniki pokazały że te kobiety które przestrzegały diety śródziemnomorskiej miały o 40% więcej szans aby przekroczyć wiek 70 lat w porównaniu do osób odżywiających się inaczej.
Ponadto osoby te zostały określone jako “healthy middle-aged” bo nie chorowały na popularne w tym wieku schorzenia niewydolności nerek, nowotwory, cukrzycę typu 2 czy też chorobę Parkinsona. Wszystkie były także pełnosprawne fizycznie, bez żadnych oznak upośledzenia funkcji poznawczych czy problemów ze zdrowiem psychicznym.
Ogólnie rzecz biorąc populacja zdrowych osób spożywała większe ilości pokarmów roślinnych, produkty pełnoziarniste i ryby morskie. Ich dieta zawierała również mniej czerwonego oraz przetworzonego mięsa a także mniej alkoholu.
Zdaniem naukowców wyniki te mogą zachęcać ludzi do tego aby przestrzegali zdrowej diety tak by mogli długo cieszyć się dobrym stanem zdrowia. Stwierdzili oni że im lepszą jakościowo dietę spożywali ludzie w średnim wieku tym lepszym zdrowiem będą mogli cieszyć się później. To ważne wnioski, które warto podkreślać promując zdrowe odżywianie. Utrzymanie fizycznego i psychicznego zdrowia podczas naturalnego procesu starzenia się na pewno stanowi silną zachętę do tego aby zmienić swoją dietę i tryb życia. Dłuższe życie bez chorób to marzenie chyba wszystkich ludzi, warto więc o zmianę sposobu odżywiania zadbać jak najwcześniej by cieszyć się zdrowiem i pełną sprawnością jak najdłużej.
Nim rozpocznie się wszelkie dyskusję o jakości oliwy warto zapoznać się z klasyfikacją przyjętą na rynku europejskim. Lista ta obejmuje obejmuje cztery podstawowe typy: extra virgin olive oil, virgin olive, oliwa rafinowana (pure olive oil), oliwa z wytłoczyn.
Oliwa Biolea jest pozyskiwana z owoców drzew odmiany Koroneiki, które uznawane są za oliwki najlepiej dopasowane do warunków klimatycznych panujących na Krecie. Cechy tych roślin pozwalają uniknać stosowania intensywnego nawadniania pól.
O tym jak korzystne dla zdrowia jest spożywanie na co dzień dużych ilości oliwy z oliwek oraz stosowanie diety śródziemnomorskiej pisaliśmy już wielokrotnie. Najnowsze badania przeprowadzone tym razem przez hiszpańskich naukowców z Uniwersytetu Nawarry w Pampelunie kolejny raz potwierdzają te zdrowotne właściwości.
Komentarze
komentarz z
My jestesmy w jedzonku zakochani a jeszcze ten klimat Krety
komentarz z
W pełni podzielamy tę miłość :D
komentarz z
Mniam mniam oby na emeruturce tam zamieszkac <3
komentarz z
Tu jest wszystko, co kocham :)
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153356347422551