2024-02-29 20:28:07
Miód tymiankowy jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i charakterystycznych produktów lokalnych Krety. Jest on też jednym z najchętniej kupowanych i przywożonych z wakacji kreteńskich wyrobów. Każdy kto go spróbował pewnie pamięta specyficzny smak, którego próżno szukać w innych miodach.
Badania naukowe, jakie są aktualnie realizowane w Szkole Inżynierii Chemicznej i Środowiska w ramach kontraktu z Regionem Krety, mogą okazać się kluczowe dla dalszych losów tego produktu. Analizy przeprowadzane w trakcie tych badań potwierdzają bowiem to, że miody tymiankowe z Krety bardzo różnią się właściwościami od odpowiadających im miodów pochodzących z pozostałej części Grecji, a także tych pozyskiwanych z pasiek w Hiszpanii czy też Portugalii.
Profesor Elia Psyllaki, która kieruje tymi badaniami szacuje, że do końca 2024 roku będzie mogła przedstawić ostateczne wyniki na temat właściwości i specyfiki kreteńskiego miodu tymiankowego. Do badań zebrano 100 próbek miodu różnych pasiek z Krety, które teraz są poddawane wnikliwej analizie. Prof. Psyllaki mówi też o tym, że jej zespół naukowy jest w stanie zidentyfikować składniki, które mogą pogorszyć jakość miodu oraz zbadać temat fałszowania miodu.
Wyniki badań mogą stać się kamieniem milowym w procesie uznania kreteńskiego miodu tymiankowego za produkt z chronionym oznaczeniem geograficznym. To zaś przyczyni się do udokumentowania jego jakości, podkreślenia szczególnych cech lokalnych, a także co bardzo ważne do nałożenia ochrony prawnej zarówno samego produktu, jak i jego producentów. W obecnych czasach miód jest jednym z najczęściej fałszowanych towarów, a jego podróbki z Chin i Turcji dosłownie zalewają europejski rynek. Niestety bez prawnej ochrony potwierdzającej unikalność miodu jego producenci w Europie są w zasadzie bezbronni.
Na realizację swoich badań laboratorium otrzymało od władz Regionu Krety dofinansowanie w wysokości 80 000 euro. Drugim źródłem finansowania były prywatne firmy, które pomogły w uzyskaniu sprzętu o wartości 250 000 euro. Sprzęt ten w przyszłości będzie wykorzystany również do analizy innych produktów spożywczych wytwarzanych na Krecie.
Z pewnością będziemy śledzić dalsze losy tych badań. Jeśli dzięki nim kreteński miód tymiankowy zostanie w przyszłości wpisany do Rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych to będzie to kolejny sukces potwierdzający na międzynarodowym forum wyjątkowość produktów nie tylko kreteńskich, ale również greckich.
Komentarze
komentarz z
komentarz z
Ten miód jest najlepszy
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/790588126448787