2019-01-06 11:46:04
6 stycznia wierni gromadzą się w kościołach na Boskich Liturgiach, czyli odpowiedniku mszy świętej według Liturgii św. Bazylego Wielkiego. Później razem z kapłanami w uroczystej procesji udają się w kierunku morza lub innego dostępnego zbiornika wodnego. W małych wioskach oddalonych od morza i innych otwartych akwenów wodnych, w świątyniach stawia się po prostu naczynia z wodą. Kulminacyjnym momentem uroczystości tego święta jest poświęcenie wody. Kapłan po odczytaniu modlitwy z księgi liturgicznej, trzykrotnie zanurza w wodzie drewniany krzyż.
Zdjęcie pochodzi z serwisu www.candiadoc.gr, gdzie można obejrzeć także inne fotografie
wykonane w Heraklionie podczas dzisiejszego święta.
Dzisiejsze uroczystości święta Epifania w Chanii na Krecie
W Grecji, jeśli uroczystości odbywają się nad otwartym zbiornikiem wody (morze, rzeka, jezioro), ceremonia jest bardziej widowiskowa. Kapłan trzykrotnie (choć jak zauważyliśmy nie zawsze) wrzuca krzyż do wody. Jest on przywiązany do szarfy, więc po pierwszym i drugim wrzuceniu jest on wyciągany przez kapłana. Dopiero za trzecim razem, na znak rytualnego oczyszczenia duszy, do wody wskakują chętni mężczyźni, którzy chcą wyłowić krucyfiks. Choć początek stycznia nie nastraja nikogo do kąpieli w morzu to jednak tego dnia zawsze znajdzie się grono śmiałków, którzy z chęcią wskoczą do wody. Ten, który pierwszy wyłowi krzyż będzie się mógł cieszyć szczęściem i błogosławieństwem przez cały nadchodzący rok. Pozostali pływacy na ogół po kolei całują wyłowiony krucyfiks. Uroczystości kończą się wypuszczeniem znad poświęconej wody białych gołębi. W zależności od rejonu Grecji główne ceremonie są wzbogacane przez dodatkowe lokalne obrzędy np. wrzucanie do wody pomarańczy, mycie w poświęconej wodzie ikon, narzędzi rolniczych.
Tego dnia post już nie obowiązuje, więc na stołach pojawiają się potrawy mięsne.
Na Krecie starym, raczej już zapomnianym, kulinarnym zwyczajem było przygotowanie dania zwanego fotokoliva (Φωτοκόλυβα). Potrawa ta była przygotowana w przeddzień święta Epifania. To rodzaj zupy z różnych roślin strączkowych. Zjadano ją na drugi dzień karmiąc nią także zwierzęta. Miało to zapewnić dobre zdrowie i majątek w domach. Do ugotowania Φωτοκόλυβα wykorzystywana była ciecierzyca, pszenica, soczewica, fasola fava i zwykła fasola. Podano ją z cytryną i kreteńską oliwą, przyozdabiano świeżą cebulą i koprem.
Komentarze
komentarz z
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155937582192551