2018-12-11 19:25:35
Koniec roku to niezwykle pracowity okres dla właścicieli gajów oliwnych. Każdego dnia poświęcają oni godziny na bardzo pracochłonny zbiór owoców. Niestety w tym roku duży niepokój wśród rolników budzi ilość oraz jakość oliwy wytłoczonej z obecnych zbiorów. Dotychczasowe wyniki wskazują na to, że parametry tegorocznej oliwy będą dalekie od tej produkowanej w ostatnich latach.
W niektórych przypadkach wskaźniki określające jakość oliwy są w tym roku słabsze nawet o ponad 50%. Głównym powodem tej sytuacji jest nie tylko mniej korzystna pogoda ale również duża ilość szkodników.
Wszystko to znalazło również odzwierciedlenie w ilości zbieranych oliwek. Międzynarodowa Rady ds. Oliwy (The International Olive Council - IOC) szacuje, że tegoroczna produkcja oliwy w Grecji będzie mniejsza o około 35% w stosunku do ubiegłego roku. Wedle szacunków sumaryczna ilość oliwy wytłoczonej w tym sezonie przez greckich producentów będzie kształtować się na poziomie około 225 tys. ton.
Warto zauważyć, że Grecja nie jest jedynym państwem, gdzie odnotowano aż tak wyraźne spadki produkcji. Podobna sytuacja ma miejsce w innych krajach znajdujących się w basenie Morza Śródziemnego. IOC szacuje, że we Włoszech, drugim największym na świecie producencie, ilość wytłoczonej oliwy zmniejszy się o ponad 38% w stosunku do ubiegłego roku i sumarycznie wyniesie około 265 tys. ton. Nieco lepsza sytuacja jest w przypadku Portugalii, gdzie ilość wytłoczonej w tym sezonie oliwy będzie mniejsza o niespełna 15%. Zmniejszenie produkcji w obecnym sezonie prognozowane jest także w takich krajach jak Tunezja oraz Turcja, gdzie odpowiednio spadki wyniosą 40% oraz 15%.
Hiszpania jest obecnie jedynym z nielicznych krajów, gdzie ilość tłoczonej oliwy będzie większa w stosunku do lat ubiegłych. Według szacunków IOC firmy z półwyspu Iberyjskiego wyprodukują w tym sezonie o blisko 27% więcej oliwy. Całkowita ilość oliwy wytłoczonej w Hiszpanii ma sięgnąć niespełna 1 600 tys. ton. Stanowi to około 50% całkowitej światowej produkcji.
Niestety jest to sytuacja bardzo niekorzystna dla konsumentów. Hiszpania w coraz większym stopniu podkreśla swoją dominującą pozycję na globalnym rynku oliwy z oliwek. Dziś to właśnie najwięksi producenci z tego państwa wpływają na to, w jakich cenach oliwa będzie skupowana w innych krajach. Problem ten dotyczy także Grecji, gdzie obecnie kilogram oliwy wyceniany jest na 3€, czyli dokładnie tyle samo co w Hiszpanii. Kwota ta nie uwzględnia jednak różnic w jakości produktu oraz praco- i czasochłonności zbiorów. Niestety niskie ceny na rynkach hurtowych stawiają greckich producentów w bardzo złej sytuacji i zdecydowanie ograniczają ich rentowność.
Komentarze
komentarz z
Skąd te dane? Poproszę źródło.
komentarz z
Pod newsem masz odnośnik do źródłowego artykułu (pomarańczowy przycisk "źródło")
komentarz z
CRETE - Kreta dziękuję nie widziałam
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155885181787551