Grecy należą do światowej czołówki jeśli chodzi o roczne spożycie serów. Przeciętny obywatel tego kraju w ciągu roku zjada 23,4 kg różnych serów, z czego ponad połowa to feta. Przeciętna spożycia tego pysznego sera wynosi w Grecji ponad 11 kg, czyli mniej więcej tyle ile wszystkich serów w ciągu roku zjada statystyczny Polak.
Feta jest znana wszystkim miłośnikom greckiej i kreteńskiej kuchni. Jej niepowtarzalny smak wynika z połączenia mleka pozyskanego od owiec oraz kóz hodowanych i wypasanych w niepowtarzalnych warunkach greckiego klimatu. Oprócz mleka w produkcji fety wymagane jest również ścisłe przestrzeganie tradycyjnych receptur produkcji, w tym przynajmniej 3-miesięcznego dojrzewania i odsączania serwatki bez ciśnienia.
Smak fety to między innymi zasługa zwierząt wypasanych w unikalnych warunkach klimatycznych.
Feta to miękki ser zawierający około 40% tłuszczu. Jest jednocześnie kruchy i dobrze się topi. Dzięki przechowywaniu w solance długo zachowuje świeżość. Warunki, w jakich dojrzewa feta, wpływają na jej smak. Może być ona ostra, łagodna, czy bardziej słona. Grecy mają na ogół swoje ulubione rodzaje i właśnie takie kupują. Choć w przypadku niektórych dań wskazane jest użycie fety o konkretnym smaku. Feta powinna być biała, a zażółcenie nie jest kolorem pożądanym. Jej smak powinien być dość pikantny, absolutnie nie może być gorzki, kwaśny, czy zjełczały.
Przed zakupem dobrze jest spróbować ser, co niestety w polskich sklepach raczej jest niewykonalne, ponieważ u nas feta sprzedawana jest zazwyczaj w gotowych hermetycznych opakowaniach. W Grecji bez problemu można fetę kupić na wagę.
Feta powinna być biała, a zażółcenie nie jest kolorem pożądanym.
Jeśli zastanowimy się nad tym, z jakim daniem kojarzymy fetęm to prawdopodobnie pierwszym skojarzeniem będzie wiejska sałatka (Horiatiki) zwana popularnie grecką. Jednak gdyby Grecy używali fety tylko do tego dania to roczna ilość zjadanej sałatki osiągałaby absurdalne wartości.
Wysoka średnia zjadanej fety bierze się z tego, że jest ona częstym składnikiem bardzo wielu popularnych dań przyrządzanych w Grecji. Tak jak chleb czy oliwa, należy ona do gamy produktów podstawowych.
Zrobiliśmy spis najbardziej znanych potraw, w których znajduje się ten ser. Jest to spis subiektywny, bazujący wyłącznie na naszych doświadczeniach. Na pewno nie uwzględniliśmy wszystkiego, bo czy jest to w ogóle możliwe? Jeśli podczas lektury tej listy przypomnicie sobie o jakiejś potrawie greckiej, której składnikiem jest feta, to podzielcie się tym z nami na naszym fanpagu :)
W świecie produktów kulinarnych jest niezbyt liczna grupa takich, w przypadku których czas przechowywania to korzystny czynnik pozwalający na uzyskanie większej szlachetności smaku. Jako dobry przykład można wspomnieć wina, które dojrzewając przez dziesięciolecia cieszą podniebienia zamożnych koneserów. Niestety reguła ta nie dotyczy oliwy, której właściwości oraz walory smakowe praktycznie od momentu uzyskania gotowego produktu ulegają powolnej degradacji. Warto więc zadać sobie pytanie: jak przechowywać oliwę aby spowolnić ten proces starzenia?
Przeglądając stragany z lokalnymi produktami na Krecie z pewnością znajdziecie na nich Malotirę, czyli tzw. herbatę górską (Moutain Tea). Ta popularna roślina znana pod łacińską nazwą sideritis syriaca rośnie dziko na górskich obszarach Krety w masywie Lefka Ori, dzięki czemu jest pozbawiona zanieczyszczeń. Malotira jest jednym z bardzo wielu gatunków gojnika, który występuje popularnie w basenie Morza Śródziemnego, na Bałkanach, czy krajach Bliskiego Wschodu. Sideritis syriaca jest odmianą występującą wyłącznie na Krecie, zaś specyficzny zapach tej suszonej rośliny i smak naparu nieodparcie kojarzy się nam z tą wyspą.
Karob to inaczej szarańczyn strąkowy (Ceratonia siliqua L.) lub drzewo karobowe występujące między innymi w krajach Basenu Morza Śródziemnego, Indiach, Bliskim Wschodzie, czy Australii. To wiecznie zielone i odporne na upały drzewo rośnie zarówno dziko, jak i w uprawie. Zanim zostały rozpowszechnione trzcina i buraki cukrowe, owoce karoba ze względu na blisko 50% zawartość cukru stanowiły główne jego źródło.
Komentarze
komentarz z
Jak ja lubię fetę, oj jak lubię...
komentarz z
Lassithi Plateau 55 years ago! Very interesting video. It was a different Crete - without hotels and resorts, with its quiet mountain villages, with lots of windmills on the plateau of Lassithi. Used French film about Crete in 1959. http://youtu.be/S2G26wWY93o
komentarz z
Papryka nadziewana serem feta i zapiekana w piekarniku
komentarz z
U nas ta papryka też jest w czołówce ulubionych dań z fetą :)
komentarz z
komentarz z
pytanie powinno brzmieć ! do czego nie dodajecie fety ? ;) ja jestem uzalezniona :D
komentarz z
My musimy przyznać, że też :), ale np. do kawy, nawet tej po grecku, nie dodajemy :D
komentarz z
hm,hm :D :D Nie...jednak nie ;)
komentarz z
Grecka feta przepyszna
komentarz z
Sałatka polsko grecka rzecz jadna najlepsza i tylko wtedy jadam ten ser :D
komentarz z
miałem zamiar nie żreć na noc... Efcharisto poli! :-D
komentarz z
Uwielbiam
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152712515142551,10154296939607551