Galaktoboureko

galaktoboureko

Składniki

    (na blachę o wymiarach co najmniej około 20x30 cm)
  • 200-250 g ciasta filo
  • około 110-120 g masła

nadzienie:

  • 170 g drobnej semoliny
  • 250 g cukru
  • 1l mleka
  • 4 jajka
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

syrop:

  • 450 ml wody
  • 400 gr cukru
  • 2 łyżki stołowe miodu
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z ½ cytryny
  • skórka z 1 pomarańczy
  • laska cynamonu

Γαλακτομπούρεκο

Galaktoboureko to jeden z najsłodszych tradycyjnych greckich deserów. Połączenie kremu opartego na semolinie, ciasta filo oraz słodkiego cytrusowo-cynamonowego syropu przypadnie do serca wielbicielom słodyczy, bowiem całość jest naprawdę pyszna. Syrop jakim nasączany jest ten deser może być zrobiony z cytryny, pomarańczy lub z dodatkiem wody różanej. Ważne aby był on słodki i bardzo aromatyczny. Wykonanie Galaktoboureko jest dość pracochłonne, więc należy zarezerwować sobie odpowiednią ilość czasu na jego przygotowanie.

1. Przygotowanie tego deseru należy rozpocząć od syropu. Do niewielkiego garnuszka dodajemy wodę, cukier, startą skórkę z cytryny (lub i pomarańczy) oraz laskę cynamonu. Doprowadzamy do wrzenia i następnie gotujemy przez około 5 minut, aż cukier rozpuści się całkowicie. Następnie zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy miód i po wymieszaniu zostawiamy syrop do całkowitego ostygnięcia.

2. Aby nadzienie było bardziej puszyste, żółtka należy oddzielić od białek zamiast dodawać jajka w całości. Białka razem z 50 g cukru ubijamy na sztywną i błyszczącą pianę. W drugiej misce ubijamy żółtka z 50 g cukru przez około 5 minut. Masa ta powinna być gęsta i spieniona.

3. Do mieszaniny żółtek i cukru stopniowo przekładamy ubitą pianę z białek i każdorazowo delikatnie mieszamy łopatką.

4. Do rondla wlewamy mleko, resztę cukru i doprowadzamy do wrzenia. Tuż przed zagotowaniem się mleka zmniejszamy ogień, dodajemy powoli semolinę oraz ekstrakt z wanilii. Stale mieszamy trzepaczką, aby masa była kremowa i bez grudek. Na koniec zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy łyżkę masła i ponownie mieszamy.

5. Łączymy ze sobą dwie mieszanki przygotowane powyżej: mleko z semoliną oraz wymieszaną wcześniej pianę z białek z pianą z żółtek. Całość bardzo dokładnie mieszamy.

6. Topimy masło i zaczynamy przygotowanie ciasta filo. Dno oraz boki blachy wykładamy 5 warstwami ciasta, każdą warstwę smarując osobno roztopionym masłem. Na ciasto wykładamy przygotowaną wcześniej masę, wygładzamy jej powierzchnię i składamy brzegi ciasta filo do środka. Na wierzchu kładziemy kolejne cztery warstwy filo każdą z nich smarując masłem.



7. Wierzchnie warstwy filo można delikatnie naciąć ostrym nożem w kwadraty dzięki czemu łatwiej będzie pokroić galaktoboureko po upieczeniu. Nie jest to jednak niezbędne, ponieważ po nasączeniu syropem chrupkie filo nasiąka i staje się dość miękkie.

8. Galaktoboureko pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C przez około godzinę. Ważne, aby filo było złote. W razie potrzeby można nieco przedłużyć czas pieczenia.

9. Po upieczeniu gorące jeszcze galaktoboureko należy nasączyć powoli przygotowanym wcześniej i ostudzonym syropem. Po polaniu deser należy pozostawić najlepiej na noc, tak aby syrop został dobrze wchłonięty. Galaktoboureko można przechowywać przez kilka dni w lodówce.

Καλή όρεξη!


Galaktoboureko3

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.4
Liczba ocen: 5
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.4 na 5 (0) liczba ocen 5
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Bogusia Kyrcz
Bogusia Kyrcz
2016-04-10 17:44:19

Uwielbiam :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-04-10 17:45:24

Tak jak my.... :)

1
 Walentyna Swietochowska
Walentyna Swietochowska
2016-04-10 18:23:12

Jadłam,rzeczywiście bardzo slodkie

1
 Emilia ZW
Emilia ZW
2016-04-10 19:01:50

Patryk coś 4u

 Izabela Bijak
Izabela Bijak
2016-04-10 19:35:39

Ja też uwielbiam-nie potrafiłam sobie odmówić nigdy tego słodkiego dodatku :((

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-04-10 19:41:10

Oj tak ciężko jest sobie odmówić, szczególnie będąc w na miejscu w Grecji.

1
 Karolina Wąsiewicz
Karolina Wąsiewicz
2016-04-10 19:43:30

Przepyszne! Uwielbiam wszystkie te słodkości, spanakpoite♡ baklave♡ kateifi♡ coś jak spanakopita ale z jabłkami albo ze szpinakiem ale w rulonikach♡
Piękny talerzyk♡♡

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-04-10 19:50:21

My też uwielbiamy greckie słodkości. Lata wprawy spowodowały, że nawet już nie czujemy nadmiaru słodkości. A talerzyk dziękujemy :) długo polowaliśmy na taką "skorupkę" :D

1
 gość}
gość Paula
2020-07-15 20:56:08

Cóż...

Zrobiłam, jak na przepisie ale nie smakuje ono tak, jak prawdziwe galaktoboureko powinno.... Przykro mi, ale to byl przepis wyłącznie na jeden raz 

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153541398537551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Melomakarona - świąteczne ciasteczka z korzenną nutą

Melomakarona - świąteczne ciasteczka z korzenną nutą

Melomakarona to kruche ciasteczka urzekające delikatną pomarańczowo-korzenną nutą. Po upieczeniu zanurzane są w słodkim miodowo-cynamonowym syropie i obsypywane orzechami. Jeśli brakuje Wam greckich smaków w święta to warto do tradycyjnych polskich słodyczy dołożyć przepyszne melomakarona.

Keik portokali, czyli proste ciasto pomarańczowe

Keik portokali, czyli proste ciasto pomarańczowe

Grecy często wykorzystują pomarańcze do wypieku ciast i przygotowywania deserów. Dziś prezentujemy przepis na nieco mniej znane ale bardzo proste w przygotowaniu ciasto Kéik portokáli, które jest lubiane przez wszystkich tych którzy je spróbowali. Sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy i korzenne przyprawy odpowiadają za jego odświeżający smak, zaś proste wykonanie sprawią, że to ciasto można przygotować bardzo szybko w sytuacji “awaryjnej”.

Vasilopita - greckie ciasto noworoczne

Vasilopita - greckie ciasto noworoczne

Vasilopita to jeden z bardziej charakterystycznych wypieków przyrządzanych w Grecji specjalnie z okazji Nowego Roku. W zależności od regionu możecie spotkać wiele różnych przepisów, które występują pod tą samą nazwą. Niektóre z tych ciast przypominają słodką chałkę a w innych bazą do przygotowania jest ciasto filo, które zawijane jest z dodatkiem słodkiego lub pikantnego nadzienia. Poniżej znajdziecie jednak przepis na tradycyjną vasilopitę w postaci ciasta biszkoptowego.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Szkoda. Ale wiadomo, gdzie człowiek tam szkody. Na szczęście miałem przyjemność plażować na wyspie. Jest mega pięknie. Plaże zwłaszcza Golden beach zostaje na zawsze w pamięci.
Τέλειο
gość PiotrWie: Z 10 lat temu zamalowano taki drogowskaz, nie wiem czemu. Jak ścieżka z Marmary podejdzie do klifu trzeba szukać odgałęzienia w górę,jak się dobrze przyjrzysz znajdziesz na skale ślad po zamalowanych drogowskazach, idziesz w górę  łatwymi niewielkimi zakosami po płytach. Dochodzisz do szlaku Loutro - Livadiana. (...)
Gosia | crete.pl : Myślimy o takiej objazdówce, raczej nie będzie to ten rok, ale plany mamy. Szlak z filmu robiliśmy na przełomie sierpnia i września. Nie pamiętam aby było takie oznakowania, ludzie idą skrajem klifu, straszne miejsce dla mnie z moim lękiem wysokości.
gość PiotrWie : I mam jeszcze dwa pytania - po pierwsze w jakim miesiącu tak było i po drugie - czy oznakowali z powrotem wersję " easy to Loutro " czy dalej pomiędzy Marmarą a Finikas jest ta ścieżka samym skrajem klifu?
gość PiotrWie : Przemyślcie wyjazd na mniej oblężone wyspy - nie jest to logistycznie skomplikowane. (...)
Gosia | crete.pl : Można się zdziwić prawda? Biznes kwitnie, taxi boaty kursują jak oszalałe przywożąc do Marmary turystów z Chora Sfakion i okolic. A w tawernie przy Marmarze wszystkie stoliki są pozajmowane albo już zarezerwowane. My dostaliśmy stolik chyba tylko dlatego, że kelner zlitował się jak zobaczył nasz zmęczone facjaty po zejściu ze szlaku.
gość PiotrWie: Od kiedy plaża Marmara jest tak tragicznie zastawiona łóżkami i parasolami? Przy okazji polecam inny szlak w pobliżu - Agios Ioanis - Agios Pavlos Beach
gość PiotrWie : Tylko że wtedy trzeba będzie przełożyć pierwszy wyjazd w roku z połowy marca na połowę lutego - niestety wtedy dzień jest dość krótki.
Dokładnie tak właśnie spędzam kwietniowy urlop na Krecie i jest cudnie
https://youtu.be/nkUFqIvmrEE?si=fiJ2H8A7GvPCG44Y ❤️
gość PiotrWie: Od kilkunastu lat unikamy czerwca, lipca i sierpnia, ale jak zrobi się to popularne to chyba przestawimy się na kwiecień i październik 
gość dodekanezowiec: W Grecji (a mam tu na myśli swoje ulubione wyspy czyli Kos, Kreta, Rodos) jednak bym preferował sezon (15 czerwca - 15 września). (...)
Kto by się spodziewał, że zmiana klimatu na coś się przyda?
Gosia | crete.pl : Bardzo się cieszymy :) Sami też mamy często takie spostrzeżenia w tawernach :D
Czerwiec to wg mnie najlepszy czas na wakacje np. w Grecji czy Chorwacji. Ze względu na bombelki, staramy się wyjeżdżać w ostatnim tygodniu czerwca. Choć byłem na Krecie w 2021r. w drugim tygodniu lipca to pogoda była idealna, a spotkałem naszych rodaków, którzy będąc w czerwcu mieli wówczas straszne upały.
Upały to też ale ogromna ilość turystów sprawiają, że w sezonie to nie jest wypoczynek tylko walka: o miejsce na plaży, o dobre miejsce podczas zwiedzania aby zrobić zdjęcie. To podwójnie męczące.
Też byliśmy, mega miejsce!
gość Marcin: Od mojego pierwszego pobytu w Grecji w 2010r robię musake z tego przepisu, parokrotnie na Rodos i Korfu , dopiero dzisiaj na Krecie i właśnie zjadłem musake z lokalu w chani i jestem zawiedziony smakiem , robię lepszą ;) 
Patryk Czerniak
Byliśmy, super
5,06 kierunek kreta.
O mój ulubiony hotel na zdjęciu
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera