Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Okra baked in olive oil

Okra baked in olive oil

Components

  • about 0.3-0.35 kg of okra
  • 1 small onion
  • 4 fresh tomatoes or 1 whole can without skin
  • 1 fresh tomato cut into slices
  • a small bunch of parsley
  • 2/3 cup of oil
  • salt, pepper, sugar
  • optional 2 tablespoons of a home-made tomato paste

Μπάμιες λαδερές

Okra or bam it is a very popular vegetable in Crete. Unfortunately, it is rarely available in Poland. If, however, you find it somewhere somewhere when choosing a coat, first of all do not follow the principle "the bigger the better." In the case of okra it is quite the opposite. Large and grown specimens are bast, hard and distasteful. In our opinion, you should not choose longer pods than 6-7 cm. And the best to prepare and at the same time the tastiest will be really small pieces up to 5 cm long.

This will be our next recipe for making this vegetable. It seems to us that the okra baked in the oven in a larger amount of oil is much better than the cooked one. It tastes good both prepared freshly and reheated the next day.

1. First, cut off the hard ends of the okra (that is, these funny hats) and spray the wine vinegar neatly. Then pour in salted water and leave for 0.5 - 1 hour. In this way, get rid of sticky juice, which would change the consistency of the dish. After this time, the collar is drained and rinsed thoroughly under running water.

2. Warm up half the oil in a frying pan. For glazing, fry the finely chopped onion, to which we then add the tomatoes. If we use tomatoes in a can, it is worth to fragment them beforehand. However, when we add fresh tomatoes to the dish, we first peel them from the skin and then chop the dice. In this option, it is also worth adding 2 tablespoons tomato puree and about half a cup of water to the sauce.

3. Season the sauce with salt, pepper and a small amount of sugar. Cook over medium heat for about 10 minutes.

4. While the sauce is boiling, boil the water in a separate pot and put on the boiling water for 5 minutes. Then drain the pods and transfer to the bottom of the ovenproof dish.

5. Pour the prepared tomato sauce over the collar, sprinkle with chopped parsley and cover with tomato slices. Pour the remaining oil over the remaining oil.

6. Bake the dish in an oven preheated to 180 degrees for about 30 minutes. When baking, do not mix it so that the okra does not lose its shape.

The prepared dish can be served with crushed feta cheese. We serve the dish with good bread, retsina or wine :)


Okra baked in olive oil

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Andrzej Lewandowski
Andrzej Lewandowski
2018-01-31 20:02:06

Świeża okra w Polsce?

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-01-31 21:01:34

Świeża :)

 Andrzej Lewandowski
Andrzej Lewandowski
2018-01-31 21:16:49

Gdzie ?

 Anna Pielecka
Anna Pielecka
2018-02-01 12:12:41

W Lidlu była.5 zł za 100g

2
 Izabela Bijak
Izabela Bijak
2018-01-31 20:58:07

Ja widzialam w Lidlu we Wroclawiu z 2 tyg temu tylko nigdy tego nie jadlam wiec sie nie skusilam na zakup ale jak jeszcze bedzie to w razie co mam przepis z linku

1
 Anna Mielin
Anna Mielin
2018-01-31 21:38:02

Na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie! Jeszcze nigdy jej nie zapiekałam, a jedynie gotowałam. Muszę spróbować w ten sposób! P.S. Można je dostać w PL w dobrych zieleniakach, u mnie są dostępne prawie cały rok, ale cena zabójcza od 45 w sezonie do ponad 60 zł za kg poza sezonem.

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-01-31 21:43:40

Gotowanie okry to chyba najbardziej popularny sposób. Wersja zapiekana jest teoretycznie podobna do gotowanej bo składniki są przecież te same. Nam jednak wersja z piekarnika wydała się o wiele smaczniejsza, delikatniejsza.

1
 Grażyna Nurzyńska Wereda
Grażyna Nurzyńska Wereda
2018-02-01 09:39:29

To było przepyszne, Moja CRETE - Kreta

1
 Natalia Karolina Winiarska
Natalia Karolina Winiarska
2018-02-01 15:17:10

A mnie to nie smakuje ... Ale w Ludlu też widziałam ;)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-02-01 18:52:52

Podobno bamies się albo lubi albo nie :) bo jest nieco specyficzne.

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155146265057551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Spanakorizo

Spanakorizo

Spanakorizo ​​is a very classic vegetarian dish of Greek cuisine. Rice combined with spinach and lemon juice is a simple and healthy dish, which is worth preparing when fresh spinach is available. It can be served as an appetizer or an independent dish. Spanakorizo ​​is also worth sprinkling with crumbled feta cheese.

Kolokithokeftedes - zucchini pancakes

Kolokithokeftedes - zucchini pancakes

Although the recipe for kolokithokeftedes has been on our site for a long time, we decided to publish the second version of the recipe. Kolokithokeftedes in this way we ate recently with our Cretan friends. Pancakes prepared in this way have tasted us so much that we asked for a way of preparing :)

Arakas laderos - Greek recipe for peas

Arakas laderos - Greek recipe for peas

When you ask a local resident in Greece what a delicious dish you can do with green peas, the answer probably will be: Αράκας Λαδερος! This dish from the first moment has also become one of our favorites. At the outset, it is worth noting that to prepare it you do not need many products and time-consuming preparations. In addition to fresh or frozen peas, only onions, carrots, potatoes, good home-made tomato puree (or fresh tomatoes) and dill will be necessary.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie: Polecam wszystkim zabrać ze sobą buty do wody - a najlepiej mały plecak i też buty turystyczne i pójść jak najwyżej wzdłuż strumienia w górę - najbardziej zdeterminowani będą w stanie dotrzeć do mostu weneckiego - bądź odwrotnie - zacząć od mostu weneckiego w dół co jest namiastką canyoningu nie wymagającą sprzętu i jakiś specjalnych umiejętności.
Irena Zygmunt Pampuch: 
Agnieszka Wencel: Połączenie gór z morzem zawsze mnie rozbraja.Cudnie
Monika Arek Bukowscy: Piękne miejsce
Monika Arek Bukowscy: 
Anne Passera: Belle plage entourée de palmiers
Ewa Sz: Niezwykle miejsce ❤️
Andrzej Nadolski: Plaża super, choć woda trochę zimna
Pola Pola: Cudowna
Aleksandra Cichoń-Szkudlarek: 
Amelia Napieralska: Sfakian Pie - uwielbiam
Gosia | crete.pl : Najpierw musisz wyjechać na Nową Drogę Narodową i kierować się na zachód. Później masz dwie możliwości. Albo pojedziesz malowniczą trasą wzdłuż wybrzeża albo przez wąwóz Topolia. W pierwszym wypadku jedziesz do miejscowości Trachilos i stamtąd kierujesz się na Sfinari, mijasz po drodze klasztor Moni Hrissokalitissa i dalej kierujesz się na Elafonisi. (...)
Gosia | crete.pl : Witaj Fajnie że się nasza strona przydaje. To naprawdę pocieszające że są nadal ludzie, którzy wolą sami przekopywać się przez strony internetowe i układać samodzielnie plan wakacji a nie pytać o gotowe trasy :) Pozdrawiam serdecznie
Anna Pielecka: Najsmaczniejsze piecze Giannis Ortanoudakis w Anopolis
Liliana Włodarczyk: Wiadomo, czy Samaria jest już dostępna dla turystów? Czy na stronie internetowej wąwozu są publikowane informację na temat zamkniec Samari?
Aneta Osiecka: Tomasz 'Ragaboy' Osiecki o tym słynnym placku Ci wspominałam kiedyś
gość PiotrWie: Przejechać się da pod warunkiem że na plażę przeznaczysz po 10 minut na każdą - ale czy to ma sens to nie wiem.
gość paulina: Kochani poproszę Was o dokładne wyjaśnienie mi jak z Rethymno dojechać (najłatwiej, tzn. (...)
gość Tomek: witam,   ... co do hotelu z polską obsługą u Kasi, to muszę wszystkich rozczarować, ale Kasia już od ponad roku nie prowadzi już tego hotelu. Na stronie booking.com można znaleźć w opisie, że kontakt jest możliwy w językach: greckim, włoskim i angielskim! Ale ten mały hotel, "Galini Mare", jest tak świetnie położony, i otrzymuje tak dużo pozytywnych opinii, że mimo wszystko można go polecić! I jeszcze jedno, co do "www. (...)
Andrzej Lewandowski: i bardzo dobrze -plaza zasatwiona lezakami i parasolami - zmora, Vai, Falasarna i inne
Zofia Sokołowska: Odbija im.
gość PiotrWie: Na tym filmie nie widać ale przed samym Lykos jest odcinek bardzo eksponowanego trawersu klifem. Jeśli ktoś ma problemy z ekspozycja to polecamy po mniej więcej 400 m skręcić w górę - w kierunku Livaniany a dojdzie do drogi z Livaniany do Finikas a dalej do Loutro. Kiedyś skręt ten był opisany jako "easy to Loutro", nie wiem dlaczego ten znak został zamalowany - ale niebieskie kropki na skałach są nadal widoczne.
gość PiotrWie: A my od tego "złego" Ryanaira dostaliśmy pozytywną odpowiedź po 3 dniach a pieniądze po kolejnych siedmiu.
Oc Morin: Floriane Brd
Rafał Piotr Matysiak: I mnie tam nie ma

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-19 Linki | Kontakt